≫ 

Najpoznatiji svetski stručnjak objasnio šta možemo da očekujemo od Omikron soja: Važno je!

Imenovan kao omikron, novi soj može biti manje ili identično virulentan od prethodnih varijanti korone koje cirkulišu

  • 1
foto Pixabay

foto Pixabay

Nova varijanta korona virusa, identifikovana u Južnoj Africi, izazvala je veliku pažnju svetske i domaće javnosti. 

Imenovan kao omikron, novi soj može biti manje ili identično virulentan od prethodnih varijanti korone, koje cirkulišu. Samo će istraživanja to pokazati, a sva predviđanja o prenosivosti novog soja u ovom trenutku su besmislena - rekao je genetičar i profesor Fransoa Balu, direktor UCL Instituta za genetiku u Londonu. 

On kaže da respiratorni virusi vremenom postaju manje virulentni kako "domaćin" stiče imunitet vakcinacijom ili prethodnom infekcijom. Ali, to kako se trenutno virus ponaša je kombinacija patogena, "domaćina" i okruženja, a ne samo patogena.

- Što se tiče intrizične virulencije patogena, veliki deo virusa prenosi se pre (ii u odsustvu) pojave teškoj simptoma. Virusi ubijaju ćelije domaćina i štećuju njegova tkiva replikacijom virusa. Dakle, patogen koji se bolje raširi unutar domaćina, više se širi na okolinu, a samim tim i bolje prenosi, pa ima i tendeciju da bude virulentniji - napisao je Balu u okviru objave na Tviteru.

- Postoje neke komplikacije. Virus koji se umnožava u gornjim respiratornim organima može biti veoma prenosiv, ali prilično benigan za svog domaćina. Virus koji se umnožava na unutrašnjim organima, poput pluća i bubrega, izaziva velika oštećenja na organizmu, ali nije nužno prenosiv.

Kako objašnjava, alfa i delta varijante pojavile su se i širile u vreme kada je imunizacija još uvek bila niska na globalnom nivou. Oba soja su bila prenosivija i mogla su da nadjačaju prethodnu imunizaciju probujajući imunolšku odbranu, bez obzira na to što ih je imunitet domaćina prepoznao.

- Postoje određeni kompromisi između prenosivosti i sklonosti virusa da izbegne imunitet. Neke od prethodnih varijanti su bolje zaobilazila imunitet domaćina (beta, gama, mu), druge su bile "bolje" u replikaciji i inficiranju (alfa i delta), ali nijedna do sada nije bila "dobar" u oba.

Sa povećavanjem imunizacije, i selektivni "pritisci" na virus se menjaju. Postoje različite "evolucione strategije" i njihove kombinacije koje omogućavaju prenošenje sojeva korona virusa. Uspeh ovih strategija zavisi prvenstveno od domaćina i njegovog okruženja.

Postoji mala sumnja da je omikron soj "dobar" u (re)infekciji imunizovanih domaćina jer se smatra da će biti manje prepoznat od strane neutrališućih antitela, usled velikog broja mutacija na S proteinu.

Ako ne budemo imali sreće, čak ni sposobnost omikrona da ponovo inficira imunizovane osobe neće značajno uticati na visoku stopu replikacije i štetu koju nanosi tkivima domaćina.

Ako budemo imali malo sreće, sposobnost da ponovo zarazi imunizovanog domaćina odraziće se na prenosivost, smanjiće njegovu stopu replikacije, i zato bi se moglo očekivati da izazove slabije simptome, da manje ljudi bude hospitalizovano i manju smrtnost, ukoliko se proširi.

Ako baš budemo imali sreće, omikron soj ne samo da će se slabije širiti u ćelijama domaćina, već će izazvati manje sistemskih infekcija tako što će se prvenstveno širiti u ćelijama sluzokože gornjih respiratornih organa, koji su slabo zaštićeni vakcinalnim imunitetom.

Preliminarni dokazi sugerišu da ne bi trebalo odbaciti ni ove srećne scenarije. Rani, ohrabrujuće podatke ne treba odbaciti, ali ih takođe treba uzeti sa dozom rezerve. Takođe, važno je zapamtiti da sve infekcije počinju blagim simptomima - zaključio je Balu.

 

Video: Koliko je četvrti talas teži i zašto u odnosu na prethodna 3 proverili smo u crvenoj zoni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    29. novembar 2021 | 06:23

    Kaki je on stručnjak. Šta kaže Kisićka. Njoj verujem. Samo njoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA