≫ 

Naučnici objavili 3D sliku omikrona, evo šta ona pokazuje

3D slika omikrona, koju je objavila bolnica Bambino Gesu u Rimu, otkriva da ova varijanta ima mnogo mutacija koncentrisanih u spajk proteinu (S) - delu virusa koji mu omogućava da uđe u ljudske ćelije

  • 2
Omikron soj koronavirusa

Foto: Profimedia

 

Naučnici su otkrili prve podatke o omikronu, novoj varijanti korona virusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Bocvani, a oni pokazuju da ovaj soj ima više mutacija od trenutno preovlađujuće delta varijante.

3D slika omikrona, koju je objavila bolnica Bambino Gesu u Rimu, otkriva da ova varijanta ima mnogo mutacija koncentrisanih u spajk proteinu (S) - delu novog korona virusa koji mu omogućava da uđe u ljudske ćelije, piše Independent.

- Možemo jasno da vidimo da varijanta omikrona ima mnogo više mutacija od delta varijante, koncentrisanih pre svega u jednoj oblasti proteina koja je u interakciji sa ljudskim ćelijama- izneli su naučnci u saopštenju.

Kako dodaju ovo ne znači automatski da su ove varijacije opasnije, već jednostavno da se virus dodatno prilagodio ljudskoj vrsti stvarajući drugu varijantu.

Naučnici su pronašli oko 50 mutacija u omikronu, od kojih je 30 na S proteinu, a polovina u domenu koji se vezuje za receptor – deo koji se vezuje za ACE2 receptor na ljudskim ćelijama kroz koje virus ulazi u tkiva.

Crvene tačke na slici, kažu istraživači, ukazuju na područja sa "veoma velikom varijabilnosti", dok su narandžaste one sa "velikom varijabilnosti", a žute sa "srednjom varijabilnosti". Zelene tačke pokazuju malu razliku između dve varijante, dok siva oblast pokazuje delove koji se ne razlikuju.

 

Broj slučajeva zaraženih korona virusom se utrostručio za tri dana u Južnoj Africi na 2.828, ali, kako je navedeno, to je možda delimično zbog intenzivnog praćenja, iako je moguće da je brzina prenosa varijante omikrona dvostruko veća od delta soja i da je vreme udvostručenja oko 4,8 dana.

Ovo je izneo Piter Openšou, profesor eksperimentalne medicine na Imperijalnom koledžu u Londonu.

- Južna Afrika ulazi u leto i stopa zaražavanja delta sojem je niska, tako da je teško reći da li se omikron takmiči sa deltom - dodao je dr Openšo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak primetila da postoji mogučnost povećanog rizika od infekcije novom varijantom virusa korona B.1.1529, nazvanom omikron, u poređenju sa drugim varijantama koje takođe izazivaju zabrinutost.

- Čini se da se broj slučajeva ove varijante povećava u skoro svim provincijama u Južnoj Africi - navela je SZO u saopštenju u petak.

 

Poslednjih nedelja, broj inficiranih korona virusom je naglo porastao, što se poklopilo sa otkrivanjem varijante B.1.1.529.

Iako je broj novozaraženih povećao u oblastima Južne Afrike koje su pogođene ovom varijantom, SZO kaže da su u toku dalje studije kako bi se shvatilo da li je porast slučajeva posledica omikrona ili drugih faktora.

Tehnička savetodavna grupa SZO za evoluciju virusa istakla je da još nije jasno da li infekcija omikronom izaziva težu kliničku sliku u poređenju sa infekcijama drugim varijantama virusa.

Iako preliminarni podaci sugerišu da postoji sve veća stopa hospitalizacije u Južnoj Africi, to može, kako navode, da bude i zbog povećanja ukupnog broja ljudi koji se zaražavaju, a ne zbog specifične infekcije omikronom -naveli su stručnjaci u saopštenju.

SZO i zdravstveni stručnjaci širom sveta pozvali su na povećanje globalne jednakosti vakcinisanja, kako bi se osiguralo da se spreči masovna pojava nove varijante virusa.

-Verovatno da će vakcine pružiti zaštitu od teške kliničke slike i od varijante omikron, kao što su imale efekta i kod svih prethodno identifikovanih varijanti virusa. Ovo, ipak, naglašava potrebu da ostanemo na oprezu – pandemija nije gotova - rekao je Lorens Jang, viruslog i profesor molekularne onkologije na medicinskoj školi Vorvik.

Video: Šekler: Ne znam za soj koji zaobilazi vakcinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    29. novembar 2021 | 10:56

    sače da stradaju ovi polako što su primili vakcinu bice o mutacije sve po planu mutacija ne postoji kolko korona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA