≫ 

Nemački ekspert: Omikron nastao kod HIV pacijenta

Vacl je rekao da je to zamislivo i verovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučajeva koji to dokazuju

  • 0
Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Iznenađujuće veliki broj mutacija u novom soju korona virusa Omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je oboleo od imunodeficijencije, na primer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Nemačke Karsten Vacl.

Vacl je rekao da je to zamislivo i verovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučajeva koji to dokazuju.

Mnogi HIV pacijenti u Africi, gde je, kako pretprostavlja "nastao" omikron, se ne leče na adekvatan način, pa je njihov imuni sistem značajno oslabljen, objasnio je on za agenciju DPA, a prenose nemački mediji.

- U osobama sa oslabljenim imunim sistemom virus može da se razmnožava nedeljama, pri čemu može doći do izolovanih mutacija, koje virusu ne donose nikakve prednosti, ali mogu nastaviti da se umnožavaju jer imuni sistem ne može da ih kontroliši - objasnio je dalje nemački ekspert.

Prema njegovim rečima, na taj način mogu nastati dodatne mutacije, koje bi u kombinaciji donele virusu prednosti.

I poslanik SPD-a, ekspert za zdravstvo Karl Lauterbah je još u petak kazao da brojne mutacije u Omikronu ukazuju na nastajanje kod HIV pacijenata.

Omikron, u poređenju sa izvornim sojem nastalom u kineskom Vuhanu, sadrži u sebi neobično visok broj, to jest 30-tak promena aminokiselina samo na proteinskom delu.

Među njima su mutacije za koje se već zna da doprinose većem širenju.

- Iako već poznajemo efekte pojedinih mutacija iz drugih sojeva ne možemo proceniti koje efekte bi njihova kombinacija mogla imati - kaže Vacl.

Video: Na Institutu za mikrobiologiju otrkrili novi soj korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA