Na slavskoj večeri unesete do 5.000 kalorija: Ovo su saveti kako da se izborite sa posledicama bogate trpeze

Mnogi se pitaju kako pomiriti želju za jelima i ne preterati sa unosim hrane tokom praznika, koja može da naškodi i zdravlju

  • 9
Slavlje, slave praznici Foto: Shutterstock, M.Đorđević

Vreme je slava, a pred nama su i Nova godina i Božić, pa bogate trpeze, kao i velike količine hrane i pića koje, ako unesemo za kratko vreme, uglavnom imaju za posledicu zdravstvene probleme, ali i višak kilograma.

Radujemo se okupljanju koliko je ono moguće u uslovima pandemije, ali i raznim predjelima, pitama, pihtijama, sušenom mesu, ruskoj salati i salatama sa majonezom i pavlakom. Ne izostaju ni supe, sarme, pečenja, a posle toga ni razni sitni kolači. Sve to zalijemo i "dobrom kapljicom".

A domaćini ljubazni, pa nutkaju raznu hranu i očekuju da se proba sve što je na stolu, a često i ne prihvataju odbijanja i shvataju ih kao uvredu.

Istine radi i gosti se raduju raznim slavskim jelima. Mnogi se pitaju kako pomiriti želju za jelima i ne preterati. Sve češće gosti prave strategije kako da se odbrane od ukusne hrane i nasrtljivih domaćina.

Činjenica je da ćete, ako pojedete jedan prosečan slavski meni, uneti između 3500 do 5000 kalorija za veče - kaže za Telegraf nutricionista Branka Mirković.

Ona objašnjava da su to potrebe odraslog čoveka za dva dana koje se pojedu u roku od tri do četiri sata.

- Ako imate sreće da nemate nikakvih zdravstvenih problema, možete imati samo problem sa varenjem koji može da potraje i nekoliko dana. Oni koji imaju zdravstvene tegobe sigurno će pogoršati svoje zdravstveno stanje. Mnogi tek posle raznih slavlja otkriju da imaju zdravstvene probleme. Kilogrami jesu problem, ali sigurno manji od onog koji možete da imate sa zdravljem - objašnjava Mirković.

Sagovornica Telegrafa savetuje šta i kako bi trebalo jesti za vreme praznika, a da se to ne odrazi na zdravlje i višak kilograma.

- Izaberite turšiju, kiseo kupus ili cveklu umesto salata sa pavlakom i majonezom. Ako baš ne možete da odolite, pored ovih salata sipajte samo kašiku neke masnije salate. Najbolje je da u jedan manji tanjir sipate kompletno predjelo i nikako ne dodajete, stalno dodavanje hrane u tanjir je najveći problem - savetuje nutricionista.

Slavska trpeza Foto: Shutterstock

Ona navodi da se odlučite za manje količine jela, ako znate da domaćini prave odličnu sarmu ili pečenje, a hoćete da probate i jedno i drugo.

- Sitni kolači su pravi izazov. Kod nas nije retkost da se gostima spakuje za poneti, pa iskoristite tu mogućnost, da kolače probate sutradan. Budite umereni u količini jela i pića, jer se najviše kalorija unese ako sve od ponuđenog jedete odjednom. Zavaravanje je rečenica "samo da probam" - ističe Mirković.

Strategija za posle slavlja

Ona navodi da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti danima koji dolaze posle slavlja.

- Već sutradan počnite dan sa dosta čajeva, kafom, a najvažnije je da popijete dosta vode u toku dana. Lagane, bistre pileće ili supe od povrća su pravo rešenje. Preporuka je da pojedete dve do tri porcije u toku dana. Kiseli kupus je takođe odličan za varenje i čišćenje creva, jer sadrži probiotičke kulture i vlakna. Pojedite dve salate od ribanca, ali izostavite ulje - savetuje Mirković.

Ona dodaje da je organizmu je potrebno tri do četiri dana da se oporavi od prevelike količine hrane, kalorija, masnoće i šećera koji se unese i zato je važno smanjiti količine hrane.

Najbolje je da u danima posle slavlja jedete bistre čorbe, salate i voće. Ako ste preterali u jelu i piću, sok od kiselog kupusa, poznat kao rasol je stari narodni lek, kao i supa od rasola - zaključuje sagovornica Telegrafa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    30. novembar 2021 | 15:42

    Sad ga je proslo toliko slava

  • Vera

    30. novembar 2021 | 17:55

    Sve do Božica slave su posne, tako da pečenje i ruska salata ne bi trebalo da budu problem, ali i sa posnom hranom se može preterati, o picu da ne govorimo.

  • Srbin

    30. novembar 2021 | 14:13

    Ja na slavlje ne jedem nista,ali za to🍾

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA