Zašto je sagorevanje gorući problem kod cigareta?

Uprkos brojnim kampanjama, u svetu trenutno postoji više od milijardu pušača. Iako većina ljudi zna koliko je pušenje štetno, nisu svi spremni da se odreknu ove štetne navike

  • 2
cigarete, nikotin, cigare, pušenje Foto: Shutterstock

Najbolje rešenje bilo bi da svi pušači zauvek ostave cigarete, ali oni koji se na taj korak ne odluče, deo rešenja mogu da pronađu i u informisanju o manje štetnim alternativama, kao što su proizvodi koji se zasnivaju na tehnologiji zagrevanja duvana.

Gorući problem kod cigareta je sagorevanje

Naučno je dokazano da je glavni problem kod cigareta duvanski dim koji nastaje sagorevanjem, jer sadrži više od šest hiljada materija od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno. Naime, prilikom sagorevanja duvana u ljudskom organizmu ostaje nerazgrađen ugljen monoksid, koji se vezuje za hemoglobin. Osim toga, sagorevanjem nastaje i katran, lepljiva materija braon boje koja se deponuje u ljudskim plućima.

Duvanski dim, cigarete Foto: PMI

Zagrevanje duvana kao alternativa pušenju

Manje štetne alternative koje se zasnivaju na tehnologiji zagrevanja duvana prilikom korišćenja oslobađaju aerosol koji sadrži do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete, produkt sagorevanja. Osim eliminacije duvanskog dima, eliminišu i katran, a zagrevanjem se u proseku stvara 98 odsto manje ugljen monoksida. Ipak, i kod tehnologije zagrevanja duvana dolazi do oslobađanja nikotina, koji nije bez rizika i izaziva zavisnost. Međutim, s obzirom na to da je dokazano da nikotin nije glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem, postao je deo rešenja u odvikavanju od pušenja još sedamdesetih godina prošlog veka, pa se nalazi i u nikotinskim žvakama, flasterima i tabletama. Iako je najbolje rešenje da se pušači u potpunosti odreknu svakog oblika duvana i nikotina, nauka je ponudila opciju za odrasle pušače koji iz različitih motiva ne žele da se odreknu ove štetne navike. Ipak, treba znati da nijedna opcija, osim potpunog prestanka pušenja, nije bez rizika.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    1. decembar 2021 | 15:58

    Pa sagorevanje je gorući problem. Izgori cigareta brzo. A skupe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA