≫ 

Zbog čega bi bundevu trebalo da jedete što češće: Sve blagodeti za vaš organizam

Osim kao omiljeni nadev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu

  • 2
Bundeva Foto: Pixabay

Bundeva je u ovo doba godine nezaobilazna namirnica na srpskoj trpezi. Osim kao omiljeni nadev za pitu, rado se koristi i kao glavni sastojak za potaže, čorbice, pa čak i za kafu, a mnogima je obožavaju i samostalno ispečenu.

Osim toga i ulje bundeve, ali i njene semenke blagotvorno utiču na organizam. Istraživanja su potvrdila da ulje preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike, ali i da smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima.

Sve u svemu bundeva ima veoma blagotvorna dejstva za organizam, a ovu su samo neka od njih:

1. Povoljno utiče na gubitak kilograma

Bundeva je veoma bogata vlaknima koja potpomažu varenje. Osim toga, ona dugo drži sitost i ima malo kalorija, što će uvek olakšati gubitak kilograma.

2. Poboljšava imunitet

Velika količina vitamina A koju bundeva sadrži, telu pomaže da se lakše bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti.

Ulje bundeve, kao što je gore navedeno, pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, jedna porcija bundeve sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv virusa i prehlada.

3. Utiče na lepotu kože

Beta-karoten u bundevi koži pomaže da se zaštiti od sunčevih UV zraka koji izazivaju bore. On je dobar i za zdravlje očiju, zdravlje i lepotu kože.

Osim toga, vitamini A i C su, kako stručnjaci kažu, neka vrsta odbrana ćelija od slobodnih radikala, budući da su antioksidansi.

4. Povoljno utiče na raspoloženje

Ovo je manje poznata dobrobit bundeve, ali stručnjaci kažu da bundeva povoljno utiče na raspoloženje. Ona sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje i osećaj sreće.

Video: Bundorez- umetnost pravljenja dekoracija od bundeve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    5. decembar 2021 | 10:16

    Odlican lek za lecenje Prostate !

  • Jelena

    5. decembar 2021 | 10:40

    I slatka i slana varijanta je super,može se koristiti za spremanje potaža,pita,ili samo jednostavno pečena ili dinstana sa cimetom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA