Profesorka sa Oksforda: Sledeća pandemija mogla bi da bude smrtonosnija od kovida

Ona upozorava i da bi vakcine mogle da budu manje efikasne protiv Omikron soja

  • 6
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Buduće pandemije bi mogle biti smrtonosnije od trenutne kovid krize, upozorila je Sara Gilbert, profesorka Univerziteta Oksford i jedna od kreatora vakcine "Oksford/AstraZeneka".

Gilbert upozorava i da bi vakcine mogle biti manje efikasne protiv Omikron soja i  da bi ljudi trebalo da budu oprezniji dok se ne dobiju dodatne informacije o ovoj varijanti, prenosi BBC.

- Ovo neće biti poslednji put da virus preti našim životima. Istina je da bi sledeći mogao biti gori. Mogao bi biti zarazniji, smrtonosniji, ili i jedno i drugo- izjavila je Gilbert.

Poručuje i da je potrebno više sredstava za povećanje spremnosti na pandemiju i kako se ne bi izgubili rezultati ostvareni do sada.

-Napredak koji smo napravili i znanje koje smo stekli ne smeju biti izgubljeni -  izjavila je Gilbert.

Govoreći o Omikron soju, ona je istakla da njegov šiljasti protein sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju prenosivost virusa.

-Ali postoje dodatne promene koje mogu značiti da antitela stvorena vakcinama ili infekcijom drugim varijantama mogu biti manje efikasna u prevenciji infekcije Omikronom - izjavila je Gilbert.

Britanska vlada je u subotu objavila da će putnici koji putuju za Veliku Britaniju sada morati da se testiraju na kovid pre odlaska, u pokušaju da ograniči širenje Omikron soja.

Velika Britanija je juče zabeležila 86 novih slučajeva Omikron soja, čime je ukupan broj zaraženih novim sojem do sada porastao na 246.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    6. decembar 2021 | 09:45

    Dok se ne uniste sve vase laboratorije zla imacemo nove viruse. Koji je inace cilj igranja sa virusom u tim laboratorijama?

  • x

    6. decembar 2021 | 10:06

    Porobiti ljude, pogaziri sve sto se gradilo u poslednja dva veka. Prisilna vakcinacija, eksproprijacija, čipovanje, ukidanje papirnog novca...svašta se radi

  • Coca cola

    6. decembar 2021 | 10:25

    Да нисте алави на паре ви вајни професори ,доктори и научници до овога не би ни дошло.Све радите под плаштом добробити за човечанство,све у сврху хуманизма, и унапређења човјечанства,а уствари се оружје у рукама злих и опаких људи које желе све да униште зарад својих сулудих идеја,а све због ваше халапљивости и алавости на новац и материјална уживања.Исти сте као и они ако не и чак гори од њих, без трунке морала, части и здравог разума.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA