≫ 

Mirsad Đerlek: Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa korona virusom

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati u toku ovog meseca

  • 4
dr Mirsada Đerlek u „Uranku“ na televiziji K1.

Printskin: K1 TV

Omikron je manje opasan od delta soja korona virusa, tvrdi dr Entoni Fauči. On se poziva na prve izveštaje o novom soju i kaže da su oni važni naučnicima pre nego što donesu zaključak.

Da li ovi rezultati daju razlog za optimizam i da li je novi soj stigao u Srbiju, pitanja su na koja je ovog jutra u "Uranku" na televiziji K1 dao dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

- Trenutno imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju - rekao je dr Đerlek i dodao:

- I dalje je na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje. Kod mene provejava optimizam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je rekao da ćemo ih u Srbiji imati u toku ovog meseca.

- Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza "molnupiravir" leka kompanije "Merk", kao i "Fajzerov" lek - najavio je Đerlek.

Omikron soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

- Nalazimo se u "obruču", jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici.

Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Obavezna vakcinacija

 

Mirsad Đerlek  je rekao da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

- Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. Srbiji se sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine -  rekao je dr Đerlek

Manjak vakcina u svetu

 

Postoji manjak vakcina u svetu, ali to građane Srbije ne treba da brine, rekao je državni sekretar:

- Imamo redovnu isporuku "Fajzer" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime.

Video: Stevanović: Za svaki od lekova koji se koriste u lečenju zna se kad sme i kad ne sme da se koristi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    6. decembar 2021 | 10:16

    Fajzerov lek se zasniva na aktivnom sastojku ivermektina.A hteli ste da uzmete licence ljudima koji su ga prepisivali pacijentima i ko zna koliko ih izlecili.Da sam na njihovom mestu isla bi jedna masna i debela tuzba protiv drzave za povredu casti,ugleda,gubitak pacijenate itd.Nema teorije da bi izgubili.

  • Snežana

    6. decembar 2021 | 10:55

    Nekad su doktori pitali da li si na neki lek alergican, a sada jedan lek za sve

  • Tomislav

    6. decembar 2021 | 10:23

    Ne znam ko je lud da uzme i popije ekperimentalni lek tek tako. Zna se koji su antibiotici namenjeni i provereni, zbog cega se ljudima daju rizicni lekovi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA