≫ 

Epidemiolog slikovito opisao simptome prvih obolelih od omikrona u Hrvatskoj

- Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških i teških oblika bolesti kod vakcinisanih prilično solidna- objasnio je lekar

  • 4
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Prva dva slučaja zaraze omikronom, novim sojem korona virusa, potvrđena su u Hrvatskoj. Epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kakve simptome imaju oboleli, prenosi Dnevnik.

- Povišena temperatura i kao da ih je voz zgazio. Ili autobus. Takvi simptomi su trajali nekoliko dana - rekao je slikovito na konferenciji za medije u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Dodao je da su oba pacijenta ispitana i da su uzeli njihove kontakte.

- Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali van Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajededno. I ostali učesnici tog poslovnog skupa su isto kontakti i oni moraju da budu u karantinu, a postoji mogućnost i da je neko od njih bio nosilac virusa. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je  na testiranju već bilo 13. Na skupu je bilo i stranaca - kaže Kaić.

Prema njegovim rečima, oba pacijenta koja su obolela vakcinisana su protiv korona virusa.

- Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških do teških oblika bolesti prilično solidna, oko 90 odsto čak, kažu. Zaštita je solidna, a prerano je za reći kolika je zaštita od blažih oblika. Ali prilično brzo ćemo doći i do tih podataka - rekao je Bernard Kaić.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. decembar 2021 | 16:55

    Ja sam imao temperaturu 9-10 dana, oko 38.5. Osećaj "dobrog" gripa. Zadnji put sam bio tako bolestan pre 15-ak godina. Svi simptomi isti kao i onda ali tada se to zvalo grip a ne korona. Pitam se samo koliko je pouzdan test kojim su me proglasili koronašem i da li je moguće da je test otkrio prisustvo virusa gripa a ne korone.

  • Sloboda

    6. decembar 2021 | 19:55

    Trudna sam i nisam se vakcinisala, koronu sam prebolela bez problema, jedan dan sam osećala umor i nekoliko dana lagane grčeve u mišićima nogu. Moj muž je isto bio bolestan: nekoliko dana umora i glavobolje, a onda nekoliko dana kašljao i to je to. Da nismo imali pozitivan PCR test mislili bi da je obična prehlada.

  • I

    6. decembar 2021 | 15:49

    Tako je kod mene od prehlade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA