Ako ne možemo uticati da pušači ostave cigarete, šta im se može ponuditi kao deo rešenja?

Pušenje je štetna navika koja ne samo da nanosi štetu pušačima, već i ljudima u njihovoj neposrednoj okolini. Većina nas u okruženju ima nekog prijatelja, prijateljicu ili člana porodice koji je pasionirani pušač i znamo da im nije lako da ostave cigarete. Znajući to, nauka je rešila da uloži svoje snage i resurse kako bi pronašla manje štetnu alternativu cigaretama

  • 2
cigarete pusenje ostavljanje  prestanak pusenja Foto: Shutterstock

Sagorevanje predstavlja veći problem nego što pušači misle

Veliki broj naučnih istraživanja doveo je do istog zaključka, sagorevanje duvana oslobađa više od šest hiljada materija, od kojih je za više od 100 dokazano da su štetne ili potencijalno štetne. Ipak, dugogodišnja istraživanja i zalaganja naučnika dovela su do rešenja kojim je problem sagorevanja otklonjen. IQOS je bezdimni uređaj koji zagreva duvan umesto da ga sagoreva, pri čemu pruža ukus pravog duvana. Zagrevanjem duvana IQOS ne oslobađa dim, već aerosol i na taj način proizvodi 95% manje štetnih sastojaka u odnosu na dim iz cigarete, što ne znači nužno i smanjenje rizika od 95%.

Elektronska cigareta Foto: Pixabay

Šta je to što IQOS čini manje štetnim u odnosu na klasične cigarete?

Najštetnije supstance koje se oslobađaju prilikom sagorevanja cigarete, ugljen-monoksid i katran, godinama se talože i vremenom stvaraju komplikacije u organizmu. Sa druge strane, kod zagrevanja duvana na kome počiva bezdimna IQOS tehnologija, stvara se daleko manji procenat ugljen monoksida, dok katrana i nema, jer se ne vrši proces sagorevanja.

Korišćenjem IQOS-a, aktivni pušači koji ne žele da se odreknu ove štetne navike, mogli bi najviše da pomognu sebi, time što bi u velikoj meri redukovali procenat štetnih materija u svom organizmu, ali bi poštedeli i nepušače štetnih posledica istih. A studije su pokazale da je zadovoljstvo osoba koje su potpuno prešle na IQOS uporedivo sa zadovoljstvom osoba koje nastave da puše cigarete.

Reč nauke

Takođe, važno je znati da IQOS nije uređaj za odvikavanje od pušenja, već je bolji izbor od nastavka pušenja cigareta namenjen punoletnim pušačima koji nisu spremi da se odreknu ove loše navike. IQOS nije bez rizika, s obzirom da prilikom zagrevanja oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost, pa je potpun prestanak upotrebe duvanskih i nikotinskih proizvoda najbolji način da se smanje rizici po zdravlje povezani sa pušenjem.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA