≫ 

Vendi je tri puta pobedila rak, nije imala simptome: "Najviše me plašilo da deca ostanu bez mene"

- Posle trećeg puta sam stvarno mislila da je to to, da ovoga puta neću preživeti. Tada sam već počela da razmišljam o svojoj sahrani - kaže ova hrabra žena

  • 0
Vendi, borac protiv raka Foto: Instagram/thesurvivorstoryteller

Vendi Din (51), mama dvoje dece, tri puta je vodila bitku za život, a sa druge strane, kao njen neprijatelj, nalazila se opaka bolest - rak.

U avgustu 2015. godine, posle rutinske kontrole, utvrđeno je da se na njenoj desnoj dojci nalazi opasni tumor od 15mm.

Tog dana, baš kada se spremala da ode po svoju kćerku u školu, dobila je poziv lekara koji joj je promenio život. Iako se kasnije podvrgla duploj mastektomiji, rak se vraćao još dva puta, a strah od smrti bio je njena svakodnevica.

- Najviše me je plašila pomisao da ostavljam decu iza sebe - rekla je Vendi.

Od svoje 40. godine Vendi je redovno išla na preglede i kontrole, ali je jedna promenila sve. Kako kaže, nije imala nikakve simptome koji bi ukazivali na to da u njenom telu raste tumor.

- Čim sam dobila poziv lekara, otišla sam u ordinaciju, gde mi je saopšteno da imam triple negativni karcinom dojke. Iskreno, ne sećam se više ničega - priznaje Vendi.

U januaru 2016. godine Vendi je išla na operaciju koja je trajala šest sati, a na kojoj su joj uklonjene obe dojke. Meseci koji su usledili bili su veoma bolni za nju.

U februaru 2017. godine, Vendi je saznala da se tumor proširio na njene limfne žlezde i desni pazuh.

- Mnogi ljudi su ubeđeni da je nemoguće dobiti rak posle duple mastektomije, nažalost, to je ipak moguće - podseća ova hrabra žena.

Tada je, za razliku od prvog puta, počela da odlazi na hemoterapiju, što se veoma loše odrazilo na njeno telo.

- Opala mi je kosa, osećala sam se grozno, dobila sam čak i infekciju krvi - priseća se Vendi nemilih događaja.

Potom je išla na trermane radioterapije.

U januaru 2018. godine, kada je pomislila da je rak njena prošlost, da je gotovo sa tretmanima i terapijama, pod pazuhom je napipala nešto što nije slutilo na dobro.

- Napipala sam kvržicu koja se nije pomerala, pogledala sam u svoju kćerku, a ona je samo izgovorila "vratio se, zar ne", i obe smo počele da plačemo - seća se Vendi.

Ona napominje da je informisanost sve i da ne treba paničiti unapred.

Vendi je potom ponovo išla na tretmane radioterapije.

- Posle trećeg puta sam stvarno mislila da je to to, da ovoga puta neću preživeti. Tada sam već počela da razmišljam o svojoj sahrani - kaže Vendi.

U svojoj trećoj borbi za život, Vendi je imala i pomoć psihologa, koji joj je pomogao da zadrži pozitivan stav i volju za životom.

- Veoma cenim to što sam imala sreće da budem tu i gledam kako moja deca rastu. Moje borbe naučile su me mnogo toga, šta je vredno nerviranja i ko je uvek tu za mene - iskrena je hrabra mama.

Vendi je inače od 2019. godine zdrava osoba, koja i dalje ide na redovne kontrole. Ona sada putem društvene mreže pomaže i drugima koji vode borbu sa ovom opakom bolešću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA