≫ 

Omikronom će se zaražavati i oni koji su preležali koronu: Upozorenje čuvenog naučnika

- Teško je porediti različite studije o neutralizaciji, i prerano je spekulisati zašto rezultati izgledaju tako loše - rekao je profesor Fransoa

  • 17
Omikron soj korone

Foto: Profimedia

Profesor Fransoa Balu, genetičar i direktor UCL Instituta za genetiku u Londonu, komentarisao je rezultate istraživanja iz Južne afrike o neutralizaciji Omikron soja korona virusa.

Prenosimo njegove reči:

- Treći set rezultata ispitivanja o neutralizaciji omikron varijante, koje je ovog puta uključilo i "bustovane" pojedince, tj. one koji su primili tri doze vakcine u različitim kombinacijama. Ovi rezultati se nisu pokazali kao dobri, kad je reč o neutralizirajućoj efikasnosti bustera protiv omikrona.

Neutralizacija protiv Omikrona je potpuno smanjena, uključujući i pojedince koji su bili inficirani i/ili su primili dve doze Fajzerove vakcine. Smanjenje se podudara sa drugim studijama, i veliki deo pojedinaca ne pokazuje neutralizirajuću aktivnost.

Teško je porediti različite studije o neutralizaciji, i prerano je spekulisati zašto rezultati izgledaju tako loše. Koji god da je razlog, ovi rezultati ne sugerišu da neutralizirajuća antitela mogu da se ponovo uspostave trećom dozom vakcine.

 

Prema ovim rezultatima, veliki deo globalne populacije je u riziku od (re)infekcije omikron varijantom korona virusa u sledećih nekoliko meseci.

Ono što je bitno je da mnogo blaži simptomi Omikron soja koji su primećeni u Južnoj Africi ukazuju na to da je imunizacija zadržala efikanost protiv ozbiljnih simptoma korone preko ne-neutralizirajućih antitela i ćelijskog imuniteta (T-ćelije) i i/ili intrinsično manje virulencije Omikron varijante.

Treći set rezultata o neutralizaciji omikronske varijante, ovog puta takođe uključuje "pojačane pojedince", odnosno tri doze vakcine u različitim kombinacijama. Ovaj skup rezultata ne sluti posebno dobro za neutralizujuću efikasnost pojačivača protiv omikrona.

Prema istraživanju južnoafričkih naučnika dokazano je da Fajzerova vakcina 40 puta slabije štiti protiv infekcije Omikron sojem, prenosi britanski portal Independent.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    8. decembar 2021 | 10:10

    Dokle vise zastrasivanja?

  • Ja

    8. decembar 2021 | 10:11

    Dzabe ste krecili!

  • Mrmot

    8. decembar 2021 | 10:09

    Pa? Kazu da ne daje tesku klinicku sliku, cemu panika? Vakcinisani svakako mogu da dobiju koronu a i ovi koji su je prelezali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA