≫ 

Naučnici iz Hong Konga objavili prvu fotografiju omikron soja

Kako su precizirali, na fotografiji sa malim uveličavanjem vidi se oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice

  • 1

Univerzitet u Hong Kongu objavio je fotografiju omikron soja virusa korona, dobijenu uz pomoć elektronskog mikroskopa.

Naučnici Medicinskog fakulteta, uključujući stručnjake iz oblasti patologije i virusologije, uspeli su da naprave mikrofotografiju ćelije (Vero E6) bubrega majmuna zaražene sojem omikron, navodi se u saopštenju naučnika prosleđenom Sputnjiku.

Kako su precizirali, na fotografiji sa malim uveličavanjem vidi se oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice.

Na mikrofotografiji sa većim uveličavanjem, vide se agregati virusnih čestica sa spajkovima (šiljcima) virusa korona na površini.

Ranije je objavljeno da su naučnici sa Katedre za mikrobiologiju ovog Univerziteta uspeli da izdvoje omikron soj iz kliničkih uzoraka što će omogućiti da se razvije vakcina protiv ovog novog soja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da novi soj virusa korona B.1.1.529 (omikron) "izaziva zabrinutost".

Prema dosadašnjim zaključcima stručnjaka, novim sojem se mogu zaraziti i ljudi koji su već preležali korona-virus, kao i vakcinisani, dok simptomi variraju - od umora, do glavobolje i bolova u telu.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. decembar 2021 | 10:17

    Lep je, fotogenican, hoce li da mu otvore instagram profil pa da stavljaju fotke Omikronovog putovanja po svetu 🤪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA