"Korona će biti s nama godinama, javljaće se nove varijante": Upozorenje dr Saga

- Mi ćemo kroz taj proces proći nekoliko puta, možda i mnogo puta u budućnosti - dodao je

  • 3
Korona Virus Foot: Shutterstock

Uprkos tome što su vakcine protiv korona virusa uglavnom veoma dostupne, mala stopa imunizovanih ostavlja prostor virusu da može da mutira i u mnogo opasnije varijante, piše Yahoo.

- Mislim da bi trebalo da malo zastanemo i shvatimo da, kada je korona virus u pitanju, možemo da očekujemo "potpuno novi svet" - rekao je dr Majkl Sad, pomoćnik dekana na Univerzitetu Alabama u Birmingamu.

- Kovid će sa nama biti godinama i pojavljivaće se i novi sojevi virusa. Mi ćemo kroz taj proces proći nekoliko puta, možda i mnogo puta u budućnosti - dodao je.

U Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje imaju mogućnost masovne imunizacije, oni koji su nevakcinisani to jesu jer su tako izabrali. U nekim drugim delovima sveta, to je posledica dostupnosti vakcina.

Omikron varijanta, koju je SUO okarakterisala kao "zabrinjavajuću", prvi put je identifikovana u Južnoj Africi, iako je i dalje nejasno odakle je zapravo potekla.

Stopa vakcinacije u ovom regionu je ispod globalnog proseka, koji je 56 odsto, u Bocvani je 40 odsto, dok je u Južnoj Africi ona 30 procenata. (Izveštaji indikuju i to da je ova varijanta registrovana i u SAD.)

- Čini se da korona virus ide kroz populacije, posebno one ranjive. U ovom slučaju, ovih dana, mislim na ljude koji nikada nisu bili vakcinisani, koji nikada nisu imali neke posebne infekcije. To je kao varnica za vatru. Topovsko meso. Virus će, čim mu se ukaže prilika, ući među tu populaciju i menjaće se. Mutira kako se širi - objašnjava Sag.

Rani izveštaji sugerišu da se omikron varijanta brzo šiti, ali da oboleli imaju lakše kliničke slike, a izvršni direktor kompanije Fajzer, Albert Burla je rekao da širenje koje je u toku, pruža više mogućnosti za mutacije.

- Ne vidim nikakve indikacije da će se ovaj virus sam ugasiti, barem ne u narednih godinu ili dve. Tako da mislim da moramo da budemo spremni na to. Šta možemo da uradimo? Vakcinišite se, veoma je jednostavno - rekao je on.

 "Njihova tela su rezervoari"

Oko 60 odsto ukupne populacije SAD je potpuno vakcinisano, dok je njih 71,1 odsto primilo najmanje jednu dozu. Buster doze su sada takođe dostupne, pa je 21,7 odsto Amerikanaca primilo i treću dozu vakcine protiv korona virusa.

I dok države kao što su Portugal, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju 87 odsto potpuno vakcinisanih stanovnika, Burundi, Kongo, Haiti i Čad imaju manje od 1 odsto imunizovanih stanovnika.

- Oni su nekvacinisani. Njihova tela su praktično rezervoari. U suštini, virus ima prostor u njihovom imunom sistemu i ima šansu da mutira, dok kada ste vakcinisani, vaše telo ima antitela. Postoje B ćelije, T ćelije, koje vam pomažu da se borrite protiv toga. Zato moramo da vakcinišemo ljude - rekao je nedavno dr Andre Kembpel za Yahoo.

Virusi koji mutiraju u druge sojeve nisu novost, virus gripa se stalno razvija, zbog čega svake godine postoje nove vakcine. Razlika između omikron soja i drugih sojeva je broj mutacija.

- Umesto da ima 20 ili 19 mutacija kao delta soj, on ima 30 ili 40 mutacija - objasnio je doktor i dodao da su zbog toga svi zabrinuti šta se dešava, ali da je najvažnije ne paničiti i da je poruka da se vakcinišete, primite buster dozu ili "da se spemite".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normalno

    8. decembar 2021 | 13:48

    Ima jos 10 'sojeva' do omege..- a sta bi sa deltom-gde nestade?!

  • Yahooooo

    8. decembar 2021 | 15:08

    Idemo da zaražavamo celu🌏🌍🌎jaho👏👏👏.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA