Zašto su bitni preventivni pregledi u stomatološkoj ordinaciji

S vremena na vreme treba se podsetiti da ne preskačemo redovne preventivne preglede kod stomatologa

  • 0
Zubi, usne, osmeh, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled Foto: Shutterstock

Neko čeka dok ga ne zaboli zub, dok ima i onih koji idu na pregled samo kad uoče izvestan estetski problem. Ni jedni ni drugi nisu u pravu. Pravilna higijena i preventivni pregledi ključ su zdravlja zuba i usne duplje.

Problemi sa zubima su i zdravstveni i estetski. Kultura negovanja dentalnog zdravlja je veoma bitna. Nemarnost, nedostatak novca ili neažurnost su najčešći uzroci zašto se zanemaruje preventiva u stomatologiji. Međutim, nije dovoljno pravilno održavanje higijene, već i odlazak na redovne kontrole. Svaka stomatoloska ordinacija preporučuje svojim pacijentima da bar jednom godišnje dođu na pregled, bez obzira na to da li imaju neke tegobe ili ne. Kada je o higijeni reč, mnogi nisu svesni da se nedovoljno njome bave ili da je ne sprovode na pravilan način.

Da li znate pravilnu tehniku pranja zuba? Koristite li zubni konac i tečnost za ispiranje usta svakodnevno? Odgovori na ova pitanja u kombinaciji sa zdravom ishranom i načinom života, kao i preventivom koja se sprovodi u stomatološkoj ordinaciji, siguran su put ka očuvanju zdravlja zuba i desni.

Međutim, šta je s onima koji se ipak ne pridržavaju ovih pravila? Ako im je izgovor za neodlazak kod zubara taj da nemaju vremena, kad tad će im se javiti problem sa zubima. Naime, ako imate neke poteškoće sa zubima ili desnima i konstanto ga zanemarujete, one neće nestati sam od sebe. Vremenom će eskalirati i biće teže otkloniti ih. Na primer, zubi o kojima ne vodimo računa se kvare, vremenom sve više propadaju, dolazeći u stadijum da im nema pomoći, pa moraju da se vade. Gubitak više zuba postaje ozbiljan funkcionalni i estetski problem. Da se na vreme mislilo o preventivi, do svega toga ne bi došlo. Cena popravke zuba daleko je niža od bilo koje varijante ugradnje veštačkih zuba, bilo da su u pitanju parcijalne proteze, zubni mostovi ili zubni implanti.

zubi, izbeljivanje Pixabay.com

Treba uzeti u obzir i nasledni faktor. Neko ima dobru genetiku, dok ima i onih koji nisu bili te sreće. Kod njih se javlja veća sklonost ka određenim stomatološkim oboljenjima. U savremenim stomatološkim ordinacijama ide se u korak sa svetom. Lečenja sprovode stručnjaci, doktori stomatologije i oralni hirurzi, koristeći modernu opremu i uređaje.

Kada je o naprednim tehnologijama reč, one su vidljive i na polju estetske stomatologije. Težnja da se izgled zdravih zuba poboljša postaje sve izraženija. Nastoji se da se što više koriste metode koje nisu invazivne, kako se celovitost zuba ne bi narušavala zarad lepote. Na primer, veoma je popularno izbeljivanje zuba. Ono uvek treba da se sprovodi uz nadzor stomatologa. U stomatološkim ordinacijama se nudi nekoliko opcija, koje se razlikuju po ceni i po načinu sprovođenja. Neke od njih pacijenti samostalno primenjuju kod kuće, prema uputstvima svog odabranog stomatologa, dok se druge isključivo primenjuju u ordinaciji. Za koju god da se odlučite, treba da znate da ništa ne treba raditi na svoju ruku, to jest bez nadzora. Sredstva za izbeljivanje mogu biti korozivna, te se njihovom nestručnom upotrebom može oštetiti zubna gleđ.

U domen estetske stomatologije spadaju i viniri ili fasete. Pomoću njih se koriguju manje nepravilnosti oblika i položaja zuba, kao i neadekvatna boja. U slučajevima kada neko ima nepravilan položaj zuba u vilici, pribegava se upotrebi mobilnih proteza ili fiksnih ortodontskih aparata. Mobilne aparate nose deca, dok se granica nošenja fiksnih sve više pomera. Nekada je bilo nezamislivo da odrasli nose protezu, ali danas je to postalo uobičajeno, čak deluje moderno.

U stomatološkim ordinacijama u ponudi je mnoštvo usluga, koje uključuju i lečenje nekih ozbiljnijih stanja i oboljenja. Pojava cisti ili procesa nekada se mora rešavati hirurški. Takođe, pre ugradnje zubnih implanata neophodno je dobro pripremiti desni i eliminisati bilo kakav potencijalni problem. Katkada su anatomski deformiteti prepreka, koja se rešava intervencijom oralnog hirurga. Privatne stomatološke ordinacije poseduju najsavremeniju opremu i uređaje, tako da svojim pacijentima mogu da ponude i sprovođenje komplikovanijih stomatoloških zahvata.

Treba podsetiti da su cene u domaćim stomatološkim ordinacijama znatno prihvatljivije nego u inostranstvu, zahvaljujući čemu je nastao i dentalni turizam. Kvalitet usluga je vrhunski i isti ili bolji nego negde gde mnogo više košta. To je dovoljan motiv našim ljudima iz dijaspore, ali i strancima da doputuju radi većih stomatoloških zahvata, kao što je na primer, ugradnja zubnih implanata, zubnih proteza i slično.

Kako naći stomatološku ordinaciju od poverenja? Sve bolje stomatološke ordinacije predstavljene su na mirandre.com gde se mogu videti njihove lokacije, kontakt podaci, kao i detaljan opis i cene stomatoloških usluga. Kontaktirajte ih još danas i zakažite preventivni pregled.

Iako mnogima od nas odlazak kod zubara nije baš omiljen, ne treba smetnuti s uma da odlaganje nije dobro rešenje. Očuvanje zdravlja zuba treba da bude na listi prioriteta. Bolje sprečiti nego lečiti u ovom slučaju možemo shvatiti bukvalno, pridržavajući se ove stare poslovice.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA