SZO: Novi lekovi će pomoći u borbi protiv kovida u 2022.

- Pandemija će se završiti kada budemo mogli da dostignemo 70 odsto pokrivenosti vakcinama širom sveta - kaže regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge

  • 0
Lek protiv kovida, kompanija Merk, molnupiravir Foto: Tanjug/Merck & Co. via AP

Novi lekovi protiv kovida-19 će u 2022. godini značajno povećati šanse za preživljavanje kovid pacijenata koji se nalaze u teškom stanju, izjavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

- Ohrabren sam i novim antivirusnim lekovima koji će verovatno doći na tržište 2022. godine, što će znatno povećati šanse za preživljavanje pacijenata koji završe u bolnici sa teškim simptomima kovida-19 - istakao je Kluge u intervjuu za rusku agenciju TAS S, a prenosi Tanjug.

Zvaničnik SZO je, takođe, naglasio da će vakcine sledeće generacije biti efikasnije protiv novih sojeva.

- Ne mogu da predvidim budućnost. Ali treba napomenuti da su sadašnje vakcine prve generacije vakcina protiv kovida-19. Buduće vakcine biće modifikovane i prilagođene novim varijantama ili sojevima u nastajanju, što znači da će biti efikasnije - izjavio je Kluge.

Pojašnjava da se to ni u čemu ne razlikuje od onoga što se već događa sa vakcinama protiv gripa, koje su prilagođavaju novim sojevima gripa skoro na godišnjem nivou.

Regionalni direktor SZO, međutim, napominje da je nemoguće predvideti kraj pandemije kovida-19.

- Nemoguće je da predvidim da li ćemo imati nove i još opasnije varijante u budućnosti. Ne znam kada će pandemija biti gotova, ali mogu reći samo kako će se završiti. Pandemija će se završiti kada budemo mogli da dostignemo 70 odsto pokrivenosti vakcinama širom sveta - izjavio je Kluge.

Dodaje i da će se pandemija završiti kada budemo u stanju da razvijemo efikasne i bezbedne antivirusne lekove za lečenje obolelih od kovida-19.

Zvaničnik SZO je, takođe, naglasio potrebu za jačanjem zdravstvenih sistema širom sveta i edukovanjem budućih zdravstvenih radnika kako bi što bolje bili pripremljeni za sledeću pandemiju.

- Završiće se kada ojačamo naše zdravstvene sisteme i obučimo naše buduće zdravstvene radnike da budu što bolje pripremljeni za sledeće pandemije. Završiće se kada prestanemo da odgovaramo na krizu kao samostalne nacionalne države, već kolektivno kao jedna porodica - poručio je Kluge.

Istakao je da će kovid-19 verovatno postati endemski, poput gripa ili četiri druga tipa korona virusa koji izazivaju običnu prehladu.

- Predviđamo da će mešavina prirodnog imuniteta i imuniteta stečenog vakcinom na kraju pomoći okončanju ove pandemije. Na nama je da uradimo sve što možemo da suzbijemo prenošenje i nastavimo sa našim životima. Možda nikada nećemo biti bez kovida, ali sigurno možemo biti bez pandemije - zaključio je Kluge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA