≫ 

Načini kako da poboljšate kvalitet sna posle praznika i lako se vratite u rutinu

Praznici su vreme kada se zbog izlazaka, ali i promene u načinu ishrane, često poremeti vreme spavanja i kvalitet sna

  • 0
budilnik, sat, devojka, spavanje, buđenje Foto: Freepik/gpointstudio

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika naši obrasci spavanja obično se pomere, a za to su najzaslužniji alkohol, obilniji obroci više puta u toku dana, ostajanje budnim do kasno u noć i ustajanje iz kreveta mnogo kasnije nego što smo navikli.

Ustajanje u sedam sati ujutro ili ranije, što nas čeka već od početka naredne nedelje, mogla bi da bude prava muka dok se ne vratimo na staro.

Ali, ne brinite - i za to postoji rešenje.

- San je ključan za naše celokupno zdravlje i dobro funkcionisanje organizma. Odgovarajuća količina sna povezana je sa smanjenim rizikom od depresije, anksioznosti, određenih vrsta raka, dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti, moždanog udara i demencije, kao i pojačanim imunim sistemom. Ljudi su toliko dugo zanemarivali san, a tek poslednjih godina nauka je pokazala koliko je san važan - kaže dr Lindzi Brouning.

Ona podseća da uvek bolje spavamo kada imamo redovnu rutinu, a koju mnogi izgube posle praznika.

- Povećane količine alkohola remete kvalitet sna. Osim toga, možemo imati problema sa spavanjem i pošto pojedemo veće količine masne hrane, čokolade i slatkiša. Ako znate da ćete slaviti nekoliko dana zaredom i da ćete spavati do kasno, svaki dan se budite barem jedan sat ranije od uobičajenog kako biste mogli normalno da se vratite u stari ritam. Na primer, ako mislite da ćete se probuditi u 10 sati, navijte alarm za devet. Takođe, u dane pred povratak na posao izbegavajte alkohol i u ishranu uvedite voće i povrće - savetuje doktorka.

Dani u kojima samo ležite i ne radite ništa mogu dodatno da otežaju povratak u stari ritam koji odlazak na posao zahteva.

- Kada povećamo vreme vežbanja i kretanja, povećavamo količinu dubokog sna koji imamo. Duboki san je deo sna u kom se naša tela fizički oporavljaju. Ako smo tokom noći imali dovoljno dubokog sna, obično se probudimo energični i naspavani - podseća dr Brouning.

Zato, svi oni koji će narednih dana provesti daleko od posla, uživajući sa porodicom i prijateljima mogu lagano da se pripreme za povratak u rutinu. Pored toga što ćete voditi računa o unetim kalorijama tokom praznika, uvedite i šetnje, a za vikend pojačajte količinu voća i povrća nauštrb đakonija sa praznične trpeze. I, naravno, trudite se da se makar dva dana pred povratak na posao budite ranije.

Video: Zorana Šulc: Zbog sna sam znala da ću još živeti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA