≫ 

Koji su simptomi urinarne infekcije i ko najčešće ima ovaj problem: Ni deca nisu pošteđena

Ukoliko se urinarna infekcija ne leči blagovremeno, može doći do komplikacije sa bubrezima

  • 0
Proton urinarna infekcija Foto: Promo/Proton

Infekcija urinarnog trakta (UTI) je veoma čest zdravstveni problem koji pogađa veliki broj odraslih ljudi, ali i dece. Najčešći uzroci ove infekcije su bakterije, najčešće ešerihija koli koja se velikom brzinom razmnožava u mokraćnim putevima. 

Srećom, postoji rešenje, a u pitanju su antibiotici koji brzo i uspešno rešavaju ovaj problem, ako se s lečenjem krene na vreme, piše eKlinika.

Simptomi urinarne infekcije

Simptomi mogu da variraju i dešava se i da neko ko ima infekciju urinarnog trakta nema nikakve manifestacije. Međutim, kod mnogih, simptomi urinarne infekcije su neprijatni i bolni. Pored jake, uporne želje za mokrenjem, uobičajeni znaci su:

  • bol ili peckanje tokom mokrenja
  • pritisak u donjem delu stomaka
  • izlučivanje samo malih količina urina
  • zamućen urin jakog mirisa
  • urin crvene ili ružičaste boje, što može da ukazuje na prisustvo krvi
  • iscedak iz uretre nalik sluzi ili gnoju (obično kod muškaraca)
  • urinarna inkontinencija.

Kada se infekcija urinarnog trakta, takoreći preseli na bubrege, mogu se javiti simptomi kao što su groznica, drhtavica, bol u gornjem delu leđa, boku ili preponama.

Deca i infekcije urinarnog trakta

Simptomi kod dece se razlikuju od simptoma kod odraslih. Ove infekcije su kod dece prilično česte, i dok su kod veoma male dece često povezane sa anatomskim anomalijama, kod drugih osoba su obično povezane sa prisustvom bakterija u urinarnom traktu. Kod dece se učestalo javljaju u periodu privikavanja na nošu.

U slučaju novorođenčadi, znaci da je prisutna infekcija urinarnog trakta mogu biti to što dete odbija da jede, letargija, dijareja, povraćanje, blaga žutica i groznica. Za bebe mlađe od dve godine, neprijatan miris urina takođe je simptom.

Bol u stomaku, dete, dečak Foto: Shutterstock

Kod starije dece javljaju se klasičniji znaci infekcije, kao što su hitnost mokrenja, inkontinencija i bol tokom izbacivanja mokraće.

Faktori rizika

UTI su najčešće uzrokovane bakterijama koje ulaze u urinarni trakt, koji se sastoji od bubrega, uretera, bešike i uretre. Iako se bilo koji od ovih delova može inficirati, većina UTI vezana je za donji urinarni trakt, odnosno bešiku (gde stoji urin) i uretru (cev kroz koju urin izlazi iz tela). UTI koji inficira bešiku naziva se cistitis, a ona koji inficira uretru naziva se uretritis.

Razlog većine UTI koje pogađaju bešiku i uretru uzrokovane su bakterijom Ešerihija koli (Escherichia coli) ili drugim bakterijama koje se normalno nalaze u digestivnom traktu. One od anusa dolaze do uretre. Urinarne infekcije koje zahvataju uretru su posledica polno prenosivih infekcija kao što su herpes, gonoreja, hlamidija i mikoplazma.

Ređe, UTI napadaju gornji urinarni trakt, prvenstveno bubrege i uretere (cevi koje povezuju bubrege sa bešikom). Infekcija u bubrezima, nazvana pijelonefritis ili infekcija bubrega, najčešće počinje u bešici i dolazi kroz uretere do jednog ili oba bubrega. Ponekad, može da dođe i do većih komplikacija.

Žene češće oboljevalju nego muškarci

UTI se mnogo češće javljaju kod žena nego muškaraca, a posebno su retke kod muškaraca mlađih i srednjih godina. Jedan od razloga je ženska anatomija: žene imaju kraće uretre, a to olakšava bakterijama da uđu u bešiku.

Češći intimni odnosi, posebno sa novim partnerima, mogu da povećaju kod žena rizike od pojave UTI. Ženska uretra se nalazi pored vagine i anusa, omogućavajući bakterijama da lako dođu do urinarnog trakta tokom odnosa.

Bol stomak, bol u stomaku abdominalni bol Foto-ilustracija: Shutterstock

Urinarne infekcije uzrokovane čestim intimnim odnosima ponekad se nazivaju i cistitis medenog meseca. Otprilike 30 do 44 odsto žena koje dobiju urinarnu infekciju, doživeće recidiv u roku od šest meseci. Ponavljajuće UTI nisu toliko česte kod muškaraca, a u mnogim slučajevima muškarci sa ponavljajućim urinarnim infekcijama imaju neku vrstu opstrukcije mokraće.

Drugi faktori koji mogu da povećaju rizike su:

  • trudnoća
  • perimenopauza i menopauza
  • blokirani urinarni trakt (kamen u bubregu, uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate (BPH)
  • dijabetes (slabiji imunitet se lošije brani od bakterija)
  • upotreba katetera
  • nedavna operacija nekog organa urinarnog trakta
  • nošenje tangi
  • fizičke promene tokom menopauze mogu da izazovu urinarne infekcije
  • česti intimni odnosi jedan su od najvećih faktora rizika za UTI kod mlađih žena

Za žene u menopauzi, međutim, fizičke promene kao što su stanjivanje vaginalnog tkiva, poteškoće sa potpunim pražnjenjem bešike, inkontinencija i prolaps karličnih organa, osnovni su uzroci. Tokom menopauze telo proizvodi manje estrogena, hormona koji, pored ostalih funkcija, pomaže da nivoi bakterija u sluznici bešike i uretre budu normalni.

Vaginalne estrogenske kreme mogu da povrate normalnu bakterijsku ravnotežu vagine, i na taj način pomažu da se spreče i ponavljaju urinarne infekcije.

Trudnice i urinarna infekcija

Rizici od razvoja UTI se povećavaju tokom trudnoće, počevši od šeste do 24. nedelje, i to usled brojnih faktora. Hormonske promene mogu da olakšaju bakterijama da dođu u urinarni trakt. Takođe, kako materica raste tokom trudnoće, dolazi do pritiska na bešiku, što otežava potpuno pražnjenje.

Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

Trudnoća može da uspori i oteža lečenje UTI što može da dovede do pijelonefritisa, prevremenog porođaja, niže telesne težine bebe na rođenju, ali i sepse. Analiza urina i urinokultura se obavezno obavljaju prilikom početne prenatalne dijagnostike zbog skrininga na UTI.

Kako se dijagnostikuje UTI

Analiza urina i urinokultura pokazuju prisustvo bakterija i potvrđuju dijagnostiku UTI. Primarna terapija su antibiotici. Važno je napomenuti da se lažno negativni rezultati javljaju, i da skoro sve žene koje imaju tipične simptome UTI i negativnu urinokulturu, zapravo imaju urinarnu infekciju.

Ako ste ranije imali ovakvu infekciju, treba izvršiti uvid u prethodne analize i tip bakterija kao i korišćenu terapiju, kako ne biste bili rezistentni na lekove.

Prognoza i lečenje 

Većina UTI se može izlečiti antibioticima. Neki ljudi pate od hroničnih urinarnih infekcija, što znači da se ponavljaju. Ako je to slučaj, možda će vam trebati jači ili drugi antibiotik, ili ćete morati da ih uzimate duže. Teški oblici urinarnih infekcija mogu da dovedu do kombinovane terapije, pa i hospitalizacije.

Kada počnete sa lečenjem, simptomi obično slabe u roku od jednog do dva dana, ali, ne prekidajte sa terapijom. Ako je infekcija komplikovanija i proširila se na bubrege, i lečenje i simptomi će trajati duže (minimalno nedelju dana), piše eKlinika.

Pored antibiotika koji su obavezni, mogu da olakšaju neki prirodni lekovi. Termofori mogu da ublaže pritisak i bol, a preporučuje se i nošenje široke pamučne odeće. Za one sa ponavljajućim UTI, važna je promena životnih navika.

Birajte proizvode za ličnu higijenu i negu bez parabena i dodatnih mirisa kako biste smanjili rizik od infekcija i reakcija. Smanjite unos hrane koja može da iritira bešiku. To se pre svega odnosi na kofein, alkohol, začinjenu hranu, citrusno voće, gazirana pića i veštačke zaslađivače.

Prevencija je najvažnija

Promenom nekih životnih navika možete u velikoj meri uticati na izbegavanje ili ponavljanje UTI:

  • pijte veće količine vode i drugih tečnosti
  • urinirajte češće, po mogućstvu na svaka dva do tri sata
  • žene bi trebalo da se brišu prema nazad, od vagine, posle mokrenja
  • urinirajte pre i ubrzo nakon intimnog odnosa
  • izbegavajte sintetički donji veš, uske pantalone i zadržavanje u mokroj odeći posle teretane ili u kupaćem kostimu
  • izbegavajte vaginalne dezodoranse, gelove, pudere i druge potencijalno iritantne proizvode za žene
  • koristite zaštitu

Urinarna infekcija može oštetiti bubrege

Zakasnelo ili odloženo lečenje urinarnih infekcija može da dovede do komplikacija. Neke od njih su:

  • ponavljajuće infekcije
  • trajno oštećenje bubrega
  • suženje uretre kod muškaraca
  • sepsa (potencijalno po život opasna infekcija, u slučaju infekcije bubrega naziva se urosepsa)

Postoje i bolesti koje mogu da se pomešaju sa simptomima infekcija urinarnog trakta zbog sličnosti, kao što su intersticijski cistitis, polno prenosive bolesti i genitalni herpes. Ako imate dijabetes tipa 2, kamen u bubregu, bićete podložniji infekciji. Takođe, ako imate UTI, povećava se i mogućnost pojave benigne hiperplazije prostate kod muškaraca.

Video: Podcast: Teorija zdravlja #1: Fitnes ishrana nije uvek zdrava, nekad ima i nekih negativnih efekata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA