≫ 

4 vežbe koje bi trebalo da radite ako sedite 8 sati: Kratak i efikasan trening za kičmu

Pokrenite mišiće i pomozite kičmi da izdrži svakodnevni pritisak

  • 0
Bol u leđima, leđa, kičma Foto: Shutterstock

U današnje vreme mnogo je ljudi čiji posao iziskuje da najmanje osam sati sede ispred kompjutera. Možda to nekima zvuči kao posao iz snova - sediš i kuckaš..., ali da je to zapravo tako?

Dugo sedenje i umor dovode do lošeg držanja tela, bolova u leđima, a kasnije može doći i do pojave deformiteta kičme.

Verujemo da ste u toku radnog vremena veoma zauzeti, ali to nije izgovor da za vreme pauze ne izdvojite nekoliko minuta i poboljšate fleksibilnost i tonus mišića.

Stoga, budite odlučni i svaki dan radite ove četiri vežbe koje vam neće oduzeti previše vremena.

Vežba 1

Krenite s vežbama za vrat, koje će vam pomoći da opustite cela leđa. Ne morate da ustajete, važno je samo da vam leđa stoje pravo, što je više moguće. Lagano kružite glavom u jednu, pa u drugu stranu.

Spuštajte glavu na dole, polako, što sporije, i osetite kako vam se cela kičma isteže. Savijte glavu na desnu stranu, uvetom ka ramenu, zadržite 10 sekundi, pa na levu stranu.

Uradit ovu vežbu u tri serije.

Vežba 2

To što sedite za stolom ne znači da ne možete da istegnete ruke, a samim tim i leđa. Istegnite mišiće desne ruke tako što ćete pokušati da dosegnete što je više moguće u levu stranu. Levom rukom uhvatite lakat desne ruke i vucite ka sebi što više možete.

Držite pet sekundi. Uradite osam ponavljanja pre nego što pređete na drugu ruku.

Vežba 3

Veoma je važno da se krećete. Umesto da odete u toalet koji je na vašem spratu, vi prošetajte do drugog sparta i na taj način razmrdajte telo. Sve vreme dok se krećete, pomerajte ramena i ruke, kako bi se mišići opustili.

Hodanje na prstima dok su vam ruke u spojene u vazduhu iznad glave pomaže da istegnete celo telo - od glave do pete.

Vežba 4

Ukrstite prste i istegnite se rukama unapred što više, povijajući leđa. Zadržite 15 sekundi, a onda ukrstite prste iza leđa i istegnite se tako da se lopatice međusobno približe, povijajući i glavu unazad. Zadržite 15 sekundi. Ukrstite prste i istegnite se nagore i zadržite se u tom položaju 15 sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA