Stručnjaci savetuju: Za zdrave kosti su neophodni vitamini K2 i D3

Godinama unazad znamo da je vitamin D neophodan za dobro zdravlje i prevenciju mnogih bolesti

  • 0
prof dr Emilija Dubljanin Raspopović, fizijatar

Foto: Proton

Kada je reč o zdravlju koštano-zglobnog sistema uz vitamin D3 neophodan je i K2, jer oni rade kao tim, imaju udruženo dejstvo i oba igraju važnu ulogu za zdravlje kostiju i vitalnost zglobova. Sa prof. dr Emilijom Dubljanin Raspopović, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalistom medicine bola iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije razgovaramo o značaju suplementacije vitamina D3 i K2, kao i na koji način oni zajedno doprinose zdravlju koštano-zglobnog sistema.

Vitamin D - kada se javlja nedovoljnost?

 

Nedovoljnost vitamina D široko je rasprostranjena i prisutna je kod 30-50% opšte populacije. Slobodno se može reći da u opštoj populaciji predstavlja tihu epidemiju i često je klinički neprepoznata. Vitamin D se stvara u koži pod uticajem UV zraka. To je moguće samo tokom sunčanih meseci u godini.

Međutim, koliko će se vitamina D proizvesti u koži zavisi od starosti, nadmorske visine, korišćenja kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, smoga, pigmentacije kože, doba dana i drugih faktora. Tokom zimskih meseci, kada nema dovoljno sunčevih zraka naša koža ne može sintetisati vitamin D. Poznato je da se hranom ne može obezbediti dovoljno vitamina D. Zbog svega navedenog postoji potreba za suplementacijom, naročito tokom zimskih meseci.

Kako da prepoznate nedostatak?

 

Nedostatak vitamina D može se manifestovati umorom, lošim raspoloženjem, bolovima u mišićima, kostima i leđima, gubitkom kose, lošim zarastanjem rana, i čestim prehladama.

Koje su posledice nedostatka vitamina D?

 

Niske vrednosti vitamina D oštećuju sposobnost našeg organizma da preuzme kalcijum i fosfor unet putem hrane. Zbog toga kosti postaju slabije i krtije. Na taj način nedostatak vitamina D doprinosi riziku od osteoporoze. Nedostatak vitamina D takođe povećava rizik od pada i nastanka preloma u starijoj populaciji.

Herbiko k2d3

Foto: Promo

Kako i kada proveravati nivo vitamina D?

 

Analiza krvi je najbolji pokazatelj statusa vitamina D u našem organizmu. Testiranje statusa vitamina D prema najnovijim preporukama savetuje se svim osobama starijim od 65 godina, osobama tamnije puti, kao i trudnicama i dojiljama. Rutinsko testiranje u zdravoj populaciji se ne savetuje.

Vrednosti niže od 25 nmol/l zahtevaju lečenje. Vrednosti između 30-50 nmol/l zahtevaju nadoknadu vitamina D kod pojedinih grupa pacijenata. To su pacijenti sa simptomima nedostatka vitamina D, pacijenti koji se nedovoljno izlažu suncu, pacijenti koji boluju od osteoporoze, koji su imali prelome ili imaju visok rizik za nastanak istih. Vrednosti preko 50 nmol/l u većini slučajeva su dovoljne i zahtevaju samo održavanje nivoa vitamina D.

Zašto vitamin D treba obavezno uzimati u kombinaciji sa vitaminom K2?

 

Vitamin K2 je veoma važan za mnoge procese u organizmu, uključujući i zdravlje naših kostiju, jer zahvaljujući njemu omogućena je ugradnja kalcijuma u kosti. Vitamin K2 ima dve osnovne funkcije - aktivira osteokalcin koji vezuje kalcijum iz krvi, dok aktivacijom jednog drugog proteina sprečava taloženje kalcijuma u različitim mekim tkivima, kao što su krvni sudovi ili bubrezi…

Zašto preporučujem Herbiko K2D3®?

 

Herbiko® K2D3 sadrži kombinaciju ova dva vitamina značajna za zdravlje kostiju. Ono po čemu se izdvaja je što sadrži MK-7, superiornu formu vitamina K2 sa najvećom iskoristljivošću u organizmu. Ova forma vitamina K2 se u krvi zadržava 8 - 10 puta duže od drugih oblika vitamina K2. Na taj način Herbiko® K2D3 obezbeđuju telu optimalnu količinu vitamina namenjenih zdravlju kostiju i pogodan je za doziranje jednom do dva puta dnevno što njegovu primenu čini efikasnijom i komfornijom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA