≫ 

4 vrste namirnica koje uzrokuju zatvor i usporavaju probavu

Brojni su uzročnici koji mogu dovesti do poremećaja u radu digestivnog sistema

  • 0
nadutost, poslovna žena, bol u stomaku, IBS Foto: Shutterstock

Sigurni smo da znate koliko je redovno pražnjenje creva važno za sveukupno zdravlje čoveka. Ali, da li ste znali da izostanak pražnjenja može da uzrokuje, pa čak i ukaže na određene zdravstvene probleme?

Probadajući i neprijatni bolovi u stomaku, problemi su koji muče veliki broj ljudi. Problemi sa stomakom usko su povezani sa  ishranom i načinom života, pa tako na pogoršanje stanja utiču preteran unos masnoća, prejedanje, neredovni obroci, prekomeran unos alkohola, kafe i gaziranih pića...

Često se govori o tome koje su namirnice dobre za probavu, ali ovoga puta ćemo se osvrnuti na one koje to nisu.

1. "Brza" hrana

Brza hrana nije baš najzdravija, iako je veoma ukusna. Ovako pripremljena hrana ima puno masnoća, a malo vlakana, a to je kombinacija koja znači otežano kretanje kroz creva. Ako ne pazite i na unos vlakana, zatvor je moguć.

pica Foto: Pixabay

2. Prerađene žitarice

U ovu grupu spadaju beli hleb, beli pirinač, testenina, peciva... Smanjen unos vlakana preko ove hrane negativno utiče na funkcionisanje creva i uzrokuje zatvor. Preporučuje se da prerađene žitarice zamenite onima od celog zrna.

3. Crveno meso

Ukoliko imate problem sa zatvorom, zamenite crveno meso ribom i piletinom - sadrži malo masnoća, a puno proteina. Ako ne možete da se odreknete crvenog mesa, počnite da ga jedete uz povrće koje je bogato vlaknima.

Podrazumeva se da i uz ribu i piletinu jedete dosta sveže salate, jer je ona puna vlakana koja povoljno utiču na peristaltiku creva.

4. Slatkiši

Rafinisani šećeri sadrže malu količinu vlakana koja su potrebna za izbalansiranu probavu. Slatkiši mogu stvarati problem ako ih jedete u velikoj količini, a oni koji sadrže veliku količinu šećera, poput bombona ili mlečne čokolade, mogu uzrokovati zatvor.

Postoji pet tipova probave - saznajte koji je vaš i odaberite pravu hranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA