≫ 

"Najbolesniji korona pacijent na svetu" posle 2 godine prestao da koristi kiseoničku potporu

Ovaj otac dvoje dece bio je u indukovanoj komi pet nedelja, preživeo je dva puta otkazivanje pluća

  • 1
terapija kiseonikom, bolnic, pacijent, lečenje, moze respirator korona Foto: Shutterstock

Endrju Vats (40) iz Londona, poznati i kao "najbolesniji korona pacijent ikada", konačno je prestao da koristi kiseoničku potporu, pošto je od kovida-19 oboleo još 2020. godine.

Vots se razboleo pre dve godine, a prve simptome osetio je za Božić, kada mu je konstatovana upala pluća i kada je zadržan u bolnici.

On je osam meseci proveo na odeljenju intenzivne nege i dva meseca na posmatranju, čime je zavredeo i "titulu" najduže bolesnog pacijenta od kovida-19.

Ovaj otac dvoje dece bio je u indukovanoj komi pet nedelja, preživeo je dva puta otkazivanje pluća, a u jednom trenutku bolnica je konsultovala njegovu suprugu oko toga da isključe aparate koji su ga držali u životu.

- Borio sam se do kraja, želeo sam da se vratim svojoj ženi i našoj deci - kaže Endrju i dodaje da je sve ovo za njega nadrealno.

- Pomislim ponekad, zašto mi se ovo desilo... Ipak, ponosan sam što sam uspeo da izađem iz svega i povratim svoj život - objašnjava.

Endrju, inače taksista iz Engleske, nije bio vakcinisan u trenutku obolevanja od kovida-19, budući da su cepiva još uvek bila u ranoj fazi uvođenja, iako je sada već primio tri doze.

On je apelovao na svoje sugrađane da naprave razliku između dezinformacija i pravih informacija, i da se vakcinišu.

Posle izlaska iz bolnice, Endrju je poslednjih nekoliko meseci ponovo učio da hoda i govori. Budući da je u bolnici koristio traheostomsku cev, sada mu je ostala rupa na vratu, koja još uvek nije zarasla što mu pravi problema oko tuširanja i plivanja.

Ipak, oporavlja se polako, ali sigurno uz pomoć svoje žene i sinova Džeka (6) i Džošue (3).

- Pre samo nedelju i po dana, prvi put od izlaska iz bolnice sam prestao da koristim nosnu kanilu. Koristio sam je devet sati svake noći kako bih pomogao svojim plućima da se vrate u normalu - kazao je Endrju.

- Uspeo sam da odem po svog sina u školu prošlog ponedeljka, ipak, moja šetnja može da traje samo 15 minuta, pre nego što pluća počnu da me peku - iskren je ovaj čovek.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA