≫ 

Podvarijanta omikron soja BA.2 počela da se širi Evropom

Svetska zdravstvena organizacija kaže da omikron, koji se takođe naziva B.1.1.529, ima tri glavna podsoja, BA.1, BA.2 i BA.3

  • 10
Delta soj korona virusa Foto: Shutterstock

Podvarijanta omikron soja BA.2, nazvana "stelt omikron", izgleda da je počela da dominira nad drugim podvrstama omikron varijante u nekim regionima sveta, što izaziva bojazan da bi još prenosivija verzija omikron virusa mogla da izazove veće talase kovida-19 širom sveta.

Najveći broj slučajeva zaraženih ovom podvarijantom registrovan je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švedskoj, a sada i u Austriji, prenosi Eklinika.

Podvarijanta omikron soja BA.2 može da ima 28 jedinstvenih mutacija

Istraživači primećuju da BA.2 verzija omikrona soja može da ima 28 jedinstvenih mutacija u poređenju sa BA.1, čak i kada dva omikron soja dele 32 mutacije. Takođe, smatraju da je prerano reći šta znače mutacije BA.2.

- Takve razlike mogu da dovedu do različitih svojstava, na primer, u pogledu infektivnosti, efikasnosti vakcine ili ozbiljnosti bolesti. Za sada nema informacija o tome da li BA.1 i BA.2 imaju različita svojstva - saopštio je Statens Serum Institut.

Kada su naučnici krajem novembra prvi put otkrili omikron podsoj BA.2 u Južnoj Africi, verovali su da će ga biti teže pratiti od originalne omikron varijante BA.1, koja ima mutaciju - brisanje na u S proteinu - koja se pojavljuje na PCR testovima, što olakšava utvrđivanje da li je neko zaražen omikron sojem. Međutim, BA.2 nema tu istu mutaciju, zbog čega je soj dobio nadimak "stelt omikron".

Ali, sada stručnjaci povlače ideju da je podsoj toliko prikriven kao što se na prvi pogled činilo. Kažu da se podsoj BA.2 pojavljuje na PCR testovima, ali ne nužno na isti način kao i omikron BA.1.

- BA.2 može se detektovati PCR testom. U zavisnosti od korišćenog PCR testa, možda neće izgledati kao BA.1, ali to će i dalje dati pozitivan rezultat - napisao je svom Twitter nalogu Cornelius Roemer, biolog sa Switzerland’s University of Basel.

Podvarijanta može da bude još prenosivija od omikron soja 

Ipak, ova varijanta izaziva neku vrstu alarma jer postoje prvi pokazatelji da bi mogla da bude čak prenosiva od originalnog omikron soja.

- Porast broja zaraženih u više zemalja je dokaz da BA.2 može da bude u izvesnoj meri prenosiviji od BA.1 - ocenio je Tom Peacock, virusolog sa Imperial College of London.

Neki istraživači veruju da se BA.2 toliko razlikuje od originalnog omikron soja da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da ga označi kao "zabrinjavajuću varijantu" - koja se koristi za mutacije koje pokazuju povećanu prenosivost, između ostalog, a trebalo bi i da joj da sopstveno ime. Prema nekim predlozima, ovaj podsoj trebalo bi da nosi ime Pi.

Podvarijanta omikron soja BA.2 postaje dominantna u Evropi

Svetska zdravstvena organizacija kaže da omikron, koji se takođe naziva B.1.1.529, ima tri glavna podsoja, BA.1, BA.2 i BA.3. Od 23. decembra, SZO je izvestila da je više od 99 odsto slučajeva koje je sekvencirala bila BA.1. Ali sada, porast BA.2 u Danskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švedskoj ukazuje da BA.2 može da nadmaši BA.1 povarijantu.

Danska je juče izvestila da BA.2 podsoj omikron korona virusa čini skoro polovinu slučajeva u zemlji i da brzo zamenjuje BA.1 - originalni omikron soj. Danski zvaničnici saopštili su da je za dve nedelje, od kraja decembra do sredine januara, BA.2 prešao sa 20 odsto covid 19 infekcija u Danskoj na 45 procenata.

Tokom istog perioda, broj zaraženih korona virusom u Danskoj dostigao je rekordan nivo pa tako Danska ove nedelje beleži više od 30.000 novih slučajeva dnevno, deset puta više nego u prethodnim talasima. U međuvremenu, naučnici u Francuskoj i Indiji upozoravaju da se varijanta BA.2 brzo širi i da može nadmašiti druge omikron sojeve.

Nema razlike u broju hospitalizovanih

Danske vlasti su takođe pozvale javnost da u ovom trenutku ne čitaju previše o širenju BA.2 podsoja.

– Inicijalna analiza ne pokazuje razlike u hospitalizacijama za BA.2 u poređenju sa BA.1. Očekuje se da vakcine takođe imaju efekat protiv razvoja teške bolesti nakon infekcije BA.2 sojem – saopštio je danski Statens Serum Institut, vladin istraživački centar za zarazne bolesti.

Ali, čak i sa nedavnim porastom broja slučajeva, Danska ublažava ograničenja jer se smanjuje broj covid 19 pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega. Danska studija otkrila je ove nedelje da je rizik odlaska u bolnicu bio 36 odsto manji za osobe zaražene omikron sojem, u poređenju sa Delta varijantom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje ime

    21. januar 2022 | 14:09

    Izmisljaju nazive mutiranih virusa da bi opravdali ne efikasnost vakcinacije!!!

  • Lazar

    21. januar 2022 | 14:07

    Hahahahahahahaha i još jednom hahahahahahahahaha 😂😂😂

  • 🇷🇸💪🇷🇸

    21. januar 2022 | 15:18

    Da li ste ozbiljni ili je ovo pokušaj zastrašivanja i poslednjeg vašeg zaplašenog fana na planeti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA