≫ 

"Polazak u školu povećaće broj zaražene dece": Doktor savetuje roditelje kako da ih zaštite

Iako je, prema dosadašnjim podacima, omikron soj slabiji od prethodnih, s povratkom dece u škole postoji rizik od još većeg broja zaraženih

  • 14
Dete deca maska škola korona virus Foto: Tanjug/AP

Poslednjih dana broj pozitivnih na novi korona virus u Srbiji ne pada ispod 12.000, ali je, prema procenama stručnjaka, taj broj barem dva do tri puta veći.

Zbog slabijih simptoma i gužvi ispred kovid ambulanti mnogo je onih koji odlučuju da se ne testiraju.

Koliko je omikron soj uticao na najmlađe za RTS je govorio pedijatar Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima u Beogradu.

- Ukoliko poredimo brojeve inficirane dece u Domu zdravlja u Savskom vencu, krajem prošle godine bilo je jedno do dvoje dece dnevno, a sada 12 do 14 dece, to su za sada predškolska deca – kaže dr Bekić za RTS.

- Broj nije tako veliki kao krajem oktobra kada je u Domu zdravlja bilo 20 do 24 dece. Polazak u školu povećaće broj inficirane dece, jer se omikron brzo širi.

On podseća da je u Srbiji od 14.000 do 18.000 pozitivno testiranih svaki dan i dodaje da su brojevi duplo veći jer ne dođu svi na pregled - neki ostanu kod kuće, jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja.

Bekić je posavetovao roditelje da se imunizuju, jer će tako najbolje zaštiti svoje dete.

- Ovaj talas epidemije doneo je veliki broj hospitalizovane dece. Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana; 3,8 odsto je imunizovano, odnosno 15.000, što je relativno mali broj – ukazuje dr Bekić.

On upozorava da građani ne mogu sami da ocene da li će nešto „ući u komplikaciju“ ili neće.

- Pre svega treba da dođu stariji građani koji imaju komorbiditete, jer su oni najrizičnija grupa. Za sada su mladi i radno sposobno stanovništvo najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više cirkuliše kroz stariju populaciju očekujem da će biti potencijalni problem – ističe dr Bekić.

Video: Da li će i koji učenici preći na onlajn nastavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šumadinac

    23. januar 2022 | 10:07

    Kakva propaganda,pa većina zaraženih u ovom talasu su vakcinisani

  • Sta kako da ih zastite

    23. januar 2022 | 09:58

    Nijedno dete u razredu nema masku...

  • Rade

    23. januar 2022 | 10:52

    Kaže jedan moj prijatelj koji je zglavio u covid bolnici:- "Živ me sram pojeo jer sam od svih koji su tamo ležali ja jedini nisam bio vakcinisan"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA