≫ 

Da li nam je potrebna četvrta doza vakcine? Dr Šekler ima jasan stav po tom pitanju

Virusolog Milanko Šekler, koji je među prvima predložio kombinovanje vakcina protiv korona virusa, nema dilemu kada je reč o davanju četvrte doze cepiva

  • 23
dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS dr Milanko Šekler; foto screeenshot Youtube/RTS

Pre nego što će se u Srbiji pojaviti omikron soj korona virusa, u naučnim krugovima spekulisalo se da li bi bilo korisno dati četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa.

Virusolog dr Milanko Šekler danas ima jasan stav po ovom pitanju.

- Ne iščekujem četvrtu dozu - kaže dr Šekler za RTS.

- Moguće je samo za one koji su oštećenog imunog statusa, za onkološke pacijente, za jako stare osobe... Ne može i ne treba da razmišljamo o četvrtoj dozi, po mom mišljenju, uz ove tri doze i uz ovakvo prokužavanje sa omikornom.

On smatra da ne bi trebalo razmišljati u tom pravcu i, kako kaže, mala je verovatnoća da će do toga doći.

I pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković poručio je pre desetak dana da još nema potrebe za četvrtom dozom vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

U nekim zemljama stav o četvrtoj dozi vakcine je drugačiji. Primer za to su Ujedinjeni Arapski Emirati, gde građani koji su se među prvima vakcinisali mogu da prelaze iz jednog emirata u drugi sa primljenom drugom buster dozom, odnosno četvrtom dozom cepiva, ali opet uz negativni PCR test. Svi ostali koji su primili dve, odnosno tri doze vakcine moraju često rade PCR testove da bi im aplikacija neophodna za putovanje, konkretno u prestonicu Abu Dabi, imala "zeleni status". Ovo se ne odnosi samo na one koji su u međuvremenu u poslednja tri meseca bili dva puta uzastopno pozitivni na PCR testu, a prethodno su primili barem dve doze vakcine.

I Izrael je počeo da sprovodi program davanja četvrte doze vakcine protiv korona virusa.

Video: Kovid-nostra hara Italijom: Novi slučaj lažne vakcinacije, medicinska sestra uhvaćena u prevari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    24. januar 2022 | 09:42

    Gledajte pa uvedite dozivotne vakcine na svaki šest meseci,ali ne bio vam ja u koži ni vama i vašim saucesnicima koi ste vršili pritiske i širili paniku kako treba da se vakcinišu,a dobro znate da te vakcine više štete nego što stite

  • Mi

    24. januar 2022 | 09:55

    Dosadan si

  • Zoran

    24. januar 2022 | 10:16

    Mislim da bez makar 10 vakcina nema života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA