≫ 

SZO: Omikron nije poslednji, uslovi su idealni da se pojavi još sojeva

- Bilo bi opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji soj koji će se pojaviti u svetu - kaže šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus

  • 7
Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija

Foto ilustracija: Shutterstock

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus izjavio je danas da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji soj koji će se pojaviti u svetu i da je to konačnica pandemije i ocenio da su trenutni uslovi "idealni" da se pojavi još sojeva.

Međutim, Tedros je dodao da je moguće da će ove godine doći do kraja akutne faze pandemije, gde kovid predstavlja globalnu zdravstvenu urgentnu pretnju, pod uslovom da se strategije i "pomagala" kao što su testovi i vakcine iskoriste na pravi način, preneo je Rojters.

Govoreći na otvaranju sastanka izvršnog tela, Tedros je skrenuo pažnju da je omikron otkriven pre skoro 10 nedelja, a da je od tada zabeleženo 80 miliona slučajeva u svetu, više nego što ih je bilo u 2020. godini.

- Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva - dodao je Tedros.

Video: Više od polovine ljudi u Evropi zaraziće se omikronom u naredna dva meseca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA