≫ 

Raste broj zaražene dece omikron sojem: Koje simptome ne bi trebalo ignorisati

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci

  • 3
Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je za RTS da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije - su ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se kada se spusti - kada zahvati donje respiratorne puteve slika kašnja i otežanog disanja.

- Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma - rekla je dr Rsovac.

Dežurstvo, pregledi dece, upućivanje na bolničko lečenje

 

- U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni smo vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj - 140 dece je bilo na pregledu.

Od toga u febrtilnom delu, sve što ima visoku tempaerturu mora biti izolovano od zdrave dece koja nemaju febrilnost ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda, a što se tiče testiranja vršimo u pojedinim slučajevima, ako ostavimo dete na bolničkom lečenju - kaže doktorka.

Ukazuje da od 140 dece, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku decu su testirali, neku nisu, gde je bila jasna klinička slika.

Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtevao hospitalizaciju, podvlači ona.

Gde su se deca zarazila

 

Dr Rsovac kaže da od prošlog vikenda sve je veći broj, kovid odeljenje je ispunjeno.

- Imamo i decu odojčadi i adolescente, nijedno ne zahteva mehaničku ventilaciju, samo kod dve bebe treba oksiterapija - objasnila je ona.

- Svi su stabilni, brinhiolotis je klinička slika pa je neophodno hosptalizovati ih - dodaje.

Vakcincija dece

 

Što se tiče vakcinacije dece, jasno je uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju.

- Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12 godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu - napomenula je dr Rsovac.

Školska godina i epidimija

 

Ono što je ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

- Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniji fazu - kaže ona.

Deca koja imaju visoku febrilnost, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru.

Starijoj deci potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi da dođu kod pedijatra.

- Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma - zaključila je dr Rsovac.

Video: Tiodorović: Deca su osnovni motor za širenje gripa! Krizni štab predlaže, Vlada donosi odluku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lami

    25. januar 2022 | 09:53

    Krecu polako na decu!

  • Aleksandra

    25. januar 2022 | 16:57

    Ja ne mogu da verujem, da li je ova žena čitava!? Jadni smo mi s našim pulmolozima koji kao da nisu čuli za preventivu, uz sve godine školovanja, dok je i moja baba iz doba u kom nisu slali devojčice u poštenu školu, znala za Bolje sprečiti nego lečiti. A lekarsko: Prvo ne naškoditi? Ništa, a? Pedijatrijski slučajevi "dugog kovida" (neurološki i vasukularni simpromi) nisu česti, i smrti - jeste, nisu toliko zastupljene, ali deca su inače zdravija populacija! Da, videće se PoSLe akutne faze, al posle šta? nema veze, a? Roditelji itekako imaju razloga za brigu, sve vreme! A sa omikronom još više, jer su mnoga deca prethodno bila zaražena da i ne znamo! Nekima je to povećalo otpornost (ako nije i opala od tad ponovo) ali nekima možda izazvalo oštećenja organa da im je druga infekcija mnogo opasnija. Paušalne izjave ovog tipa su neopisivo neodgovorne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA