≫ 

Fajzer/Bajontek započinje kliničko ispitivanje vakcine protiv omikrona

Studija u kojoj će učestvovati 1.420 zdravih odraslih osoba starosti od 18 do 55 godina podeljena je u tri grupe

  • 4
Omikron, korona virus, virus  vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Kompanije Fajzer/Bajontek započele su kliničko ispitivanje vakcine protiv korona virusa, ali koja će biti specifična za omikron soj.

Studija će proceniti bezbednost, podnošljivost i nivo imunog odgovora vakcine, kao i obe primarne serije i buster dozu na. 1.420 zdravih odraslih osoba starosti od 18 do 55 godina.

Ova studija je podeljena u tri grupe.

Učesnici prve grupe primili su dve doze aktuelne Fajzer vakcine najmanje 90 do 180 dana pre studije. Oni će dobiti jednu ili dve doze vakcine specifične za omikron.

Učesnici druge grupe primili su tri doze aktuelne Fajzer vakcine najmanje 90 do 180 dana pre studije. Oni će dobiti jednu dozu vakcine protiv omikron soja.

Učesnici treće grupe nisu primili nikakvu vakcinu protiv korona virusa. Oni će dobiti tri doze vakcine specifične za omikron varijantu.

Vakcina specifična za omikron davaće se u istoj dozi kao i trenutna Fajzer/Bajontekova vakcina.

- Trenutna istraživanja i podaci iz prakse pokazuju da buster doza i dalje pruža visok nivo zaštite od zaraze i hospitalizacije. Ali, moramo da budemo spremni u slučaju da ova zaštita vremenom počne da slabi. Stoga, pokušavamo da rešimo problem omikrona i novih varijanti koje nas čekaju u budućnosti - rekla je u saopštenju za medije Katrin Džansen, viši potpredsednik kompanije Pfizer i šef odeljenja za istraživanje i razvoj vakcina.

Generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla rekao je prošlog meseca da će kompanija novu vakcinu imati najverovatnije do marta ove godine, a portparol Fajzera je potvrdio da je kompanija već počela da proizvodi ovu vakcinu:

- Istražujemo i proizvodimo vakcinu koja je zasnovana na omikronu. Naravno, moramo da obavimo razgovore sa zdravstvenim institucijama, kao i odobrenje za korišćenje.

Kompanije su ranije najavile da očekuju da će proizvesti četiri milijarde doza vakcine Pfizer/BioNTech i ne očekuje se da će se ovaj broj promeniti ako bude u pitanju i vakcina specifična za omikron.

Kompanije su takođe naglasile da ljudi koji su primili buster dozu Fajzerovom vakcinom "imaju dobar nivo zaštite od omikrona".

Dodatni podaci o efektivnosti u stvarnom svetu i laboratorijska ispitivanja pružiće dodatne informacije o trajanju zaštite, potencijalnoj potrebi za dodatnom dozom kasnije i o tome da li je potrebna modifikovana vakcina Omikronom, navedeno je u studiji istraživača sa Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu.

Video: Ferdinand (9) je prvo dete u Nemačkoj koje je vakcinisano protiv kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trangefranger

    25. januar 2022 | 13:49

    Ajmo spricovani navali jos malo pa nestalo.posle buster spricajte se DUNSTER dozom-koji ste vi luzeri😂💪👍💥💫🌟⚡

  • Čiča

    25. januar 2022 | 14:27

    Ajde zavrći rukav da testiraju novu vakcinu. Ionako vam je svejedno.

  • Mile

    25. januar 2022 | 14:27

    Dok zavrse ide novi soj ibg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA