≫ 

3 namirnice koje mogu da ublaže glavobolju i migrenu

Promena navika u ishrani može da bude od pomoći, uz redovno hidriranje i boravak na svežem vazduhu

  • 0
glavobolja glava devojka laptop Foto: Freepik/yanalya

Ljudi koji imaju migrenu i česte glavobolje znaju koliko je teško funkcionisati sa jakim i pulsirajućim bolom i svaki put piti tablete za suzbijanje bolova. 

Mnogi prehrambeni proizvodi su na "lošem glasu", jer se navode kao potencijalni "okidači" za migrenu. Srećom, postoje i namirnice koje mogu da pomognu u ublažavanju bolova.

1. Orašasti plodovi i semenke

Koštunjavo voće i semenke sadrže salicin i omegu-3 u velikim količinama. Dobri su za organizam, jer sadrže i visok nivo magnezijuma koji je bitan za bolji protok kiseonika u krvi, što utiče na ublažavanje glavobolje.

2. Žitarice od celog zrna

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete ublažite glavobolju je da redovo unosite žitarice od celog zrna. Poznato je da nizak nivo šećera u krvi može da bude jedan od "okidača" za migrenu; zato je važno da svakodnevno unosite zdrave ugljene hidrate i vlakna.

U tome vam mogu pomoći heljda, ječam, pšenica, zob, kinoa...

3. Masna riba

Nutricionisti svrstavaju ribu u nutritivno izuzetno vrednu hranu. Bogata je važnim sastojcima, između ostalog i omega-3 masnim kiselinama, i izuzetno je korisna za organizam.

Najpopularnija masna riba je losos, koja je puna omega-3 masnih kiselina i vitamina B2. Ukoliko češće jedete ribu, možete da sprečite nakupljanje trombocita. 

Takođe, losos smanjuje upalu i pomaže u borbi protiv glavobolja.

Dve važne stavke koje nikako ne bi trebalo zaboraviti ukoliko primetite da je u poslednje vreme počela da vas muči glavobolja su unos najmanje dva litra obične vode dnevno i svakodnevna šetnja u trajanju od najmanje pola sata. Naime, dehidracija organizma i fizička neaktivnost takođe mogu da utiču na pojavu glavobolje.

Takođe, ukoliko osetite glavobolju u potiljačnom delu glave, obavezno izmerite krvni pritisak, jer bi ovaj bol mogao da bude posledica povišenih vrednosti sistolnog, odnosno dijastolnog pritiska. U tom slučaju obavezno se obratite lekaru koji će vam, uz terapiju, preporučiti i izmenjeni režim ishrane.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA