≫ 

U EU odobren prvi oralni lek protiv kovida-19: Uskoro stiže i u Srbiju

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili Pakslovid u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kraće ostajali na hospitalizaciji i bez smrtnih ishoda

  • 37
Pfizer Fajzer kompanija logo vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evropska agencija za lekove ( EMA) preporučila je danas uslovno izdavanje dozvole za promet oralnog antivirusnog leka Pakslovid kompanije ”Fajzer Evropa”, piše Tanjug.

Lek se sastoji iz dve aktivne suspstance i dve tablete, a može se koristiti za lečenje kovida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik, a koji su pod povećanim rizikom da bolest postane ozbiljna, navode u EMA.

U pitanju je prvi antivirusni oralni lek koji se preporučuje u EU za lečenje kovida-19, a očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem, tako i omikron varijantom virusa korona.

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili Pakslovid u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kraće ostajali na hospitalizaciji i bez smrtnih ishoda.

U EMA dodaju da je bezbednosni profil leka povoljan, a neželjeni efekti uglavnom blagi uz upozorenje da može da utiče na dejstvo drugih lekova.

Kako je za Telegraf izjavila direktorka Fonda za zdravstveno osirguranje Sanja Radojević Škodrić, Pakslovid se primenjuje oralno, najbolje u prva tri dana od početka simptoma kod pacijenata od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida (bar jedan) i/ili hospitalizaciju.

Očekuje se da ovaj lek stigne u Srbiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA