Otac i kćerka u isto vreme saznali da boluju od raka: Lekari otkrili gen koji je kriv za to

Porodica je najpre izgubila trogodišnjeg sina, a onda je od raka obolela i njihova kćerkica, zbog čega su lekari odlučili da obave niz ispitivanja

  • 2
dete devojčica kancer rak terapija Ilustracija; Foto: Shutterstock

Postoji bezbroj teških događaja koji mogu da obeleže naše živote, ali nijedan od njih ne može da se meri sa gubitkom deteta.

Priča o porodici Bouven ovih dana potresa svetsku javnost, jer su supružnici najpre izgubili jedno dete koje je preminulo od kancera, a potom u kratkom vremenskom roku saznali da i drugo dete boluje od iste bolesti. Teški događaji se tu ne zaustavljaju, jer je i njihov otac Nejt Bouven saznao da boluje od raka…

Kada je trogodišnji Krozbi 2018. počeo nekontrolisano da povraća, njegovi roditelji Alison i Nejt pomislili su da je u pitanju problem sa varenjem. Nažalost, ispostavilo se da mališan ima rak mozga. Životnu bitku izgubio je svega nekoliko dana od uspostavljanja dijagnoze.

Porodica Bouven pokušala je da skupi krhotine svog života posle ovog ogromnog gubitka, okrenuvši se tada dvogodišnjoj kćerkici Anabel, kao i Daltonu (8) i Tesi (4). Ali, i malena Anabel se razbolela. Na njenoj nozi se pojavila izraslina za koju je ustanovljeno da je malignog karaktera. Prošla je operaciju i nekoliko hemioterapija i sada je dobro.

Zbog dva slučaja kancera kod dece u porodici Bouven, porodični lekari su bili zabrinuti. Odlučili su da istraže zašto je malena Anabel obolela od kancera, kao i njen prerano preminuli brat Krozbi.

Paralelno sa ispitivanjem devojčice, započeto je i genetsko ispitivanje Alison i Nejta i njihovo dvoje starije dece. Posle odlaska na magnetnu rezonancu, lekari su kod Nejta otkrili tumor na mozgu.

- Nisam imao nijedan jedini simptom - kaže Nejt. - Dijagnoza kancera kod moje kćerke naterala me je da se podvrgnem detaljnim ispitivanjima. Kod mene je kancer otkriven u ranoj fazi i, na sreću, uspeo sam da se oporavim posle operacije.

Lekari su utvrdili da devojčica ima Li-Fraumenijev sindrom, genetsko stanje koje može da poveća rizik od raka i da je taj gen nasledila od oca. Njena majka i drugo dvoje dece u porodici Bouven su, na sreću, potpuno zdravi - Dalton i Tesi nisu “povukli” rizični gen od oca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VEROVATI NAUCI

    27. februar 2022 | 17:11

    Srbi bi odmah rekli da je uzrok kancera osiromašeni uranijum,ipak je nauka ispred zaostalosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA