4 zdravstvene prednosti kurkume: Važi za jedan od najzdravijih začina na svetu

Mnogi je zovu i "kraljica začina"

  • 1
Kurkuma, začini Foto:Pixabay

Kurkuma je korenasta biljka poreklom iz Azije, a tokom istorije koristila se kao začin, sredstvo za lečenje i tekstilna boja. U sebi sadrži kurkumin, koji ima protivupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

Domaćice ga danas koriste kao dodatak jelima, a mnogi ne znaju da ovaj začin ima brojne zdravstvene prednosti.

Kurkuma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i oligoelementima. Kao što je već pomenuto, najviše sadrži kurkumina, sastojka koji kurkumi daje ukus, miris i boju.

Blagodeti ovog začina su zaista brojne, a mi smo za vas izdvojili četiri, najistaknutije.

1. Ublažava i štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korišćena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje kao što su artritis i reumatoidni artritis.

Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprečava protein NF-KB, povezan s upalom, da se aktivira u zglobovima.

Artritis, bol u ruci, šaka Foto: Shutterstock

2. Olakšava probavu

Već je poznato da redovne male doze kurkumina u kombinaciji sa crnim biberom pomažu kod nadutosti i gubitka energije posle obroka, ali i jačaju zidove creva i smanjuju bolove u stomaku. Pomaže i kod sindroma nervoznih creva, neredovne stolice i dijareje, tako što uništava gljivice i bakterije koje su njihovi uzročnici.

3. Kurkuma je prirodni sagorevač masti

Jedna od nadaleko poznatih dobrobiti kurkume je njena sposobnost da pomogne telu u sagorevanju masti. Pored toga što se dodaje u ishranu kako bi se sagorele masti, kurkuma pomaže da se popravi ukus skoro svakom jelu. Uz kurkumu nećete morati da se okrećete tabletama za mršavljenje i ubrzanim dijetama.

4. Jača imuni sistem

Kurkuma se pokazala u više navrata da je veliki podstrek za jak imuni sistem, što dovodi do boljeg opšteg zdravlja i blagostanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA