≫ 

"Lekari su rekli da moja kćerka ima nervozu stomaka, a zapravo ima stanje opasno i po život"

Punih 18 meseci devojčica je imala bolove u stomaku i dramatično je gubila na težini, ali lekari nisu odmah prepoznali o čemu je reč

  • 0
devojčica, bol u stomaku, celijakija, nadimanje

Ilustracija; Foto: Shutterstock

Izabel (12) godinu i po dana nije mogla da se oslobodi bolova u stomaku. Uz to, rapidno je gubila kilograme, ali nijedan lekar nije smatrao da bi devojčica trebalo da ode na opsežnija ispitivanja.

Prve simptome osetila je kad je imala pet godina – tad je bila izrazito bleda i nije imala energije kao njeni vršnjaci. Potom je počelo nadimanje stomaka, pa su je zabrinuti roditelji odveli kod pedijatra koji je konstatovao „nervozu stomaka“. Nije obraćao pažnju na to što devojčica pomalo zaostaje u rastu u odnosu na njene vršnjake.

Ali, vreme je prolazilo, a Izabel nije uspevala da se oslobodi simptoma. Kad je bila na pragu puberteta i uz školske obaveze se posvetila treniranju gimnastike, pedijatrijska procena bila je da je Izabel preopterećena, te da joj je stomak „slaba tačka“ i da će vremenom uznemirenost prestati.

Tek kad su roditelji uspeli da izdejstvuju opsežnije analize krvi, pedijatri su se ozbiljnije zainteresovali za Izabelino zdravstveno stanje. Tome je umnogome doprinela informacija da su slične simptome imale i baka i tetka male Izabel koje boluju od celijakije i žive na bezglutenskoj ishrani.

Godinu i po dana kasnije ustanovljeno je da devojčica ima celijakiju, hronični autoimuni poremećaj koji se javlja kod genetski predisponiranih osoba. Konzumiranje glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu, ovsu i brojnim drugim namirnicama dovodi do upalnih promena sluznice tankog creva. Posledice su kontinuirani gubitak težine, česti odlasci u toalet, anemija, nadutost, gasovi, kao i konstantni bolovi u stomaku na koje se Izabel dugo žalila.

- Dok nije dobila dijagnozu i promenila režim ishrane, moja kćerka bila je iscrpljena i nije mogla da se bavi omiljenim sportom – ispričao je njen otac Piter.

- Često je morala da propušta treninge i takmičenja iz gimnastike. Da nije bilo porodične istorije bolesti koju smo predočili lekarima, verovatno bismo još dugo čekali na postavljanje dijagnoze koja je potencijalno opasna po život.

Kad je devojčici konačno uspostavljena dijagnoza, usledila je izmena režima ishrane koja je vrlo brzo dala dobre rezultate.

- Sada, kada jedem namirnice koje odgovaraju mom organizmu, imam mnogo više energije – kaže Izabel.

- Opet mogu da se bavim gimnastikom, idem i na triatlon, skijanje, glumu i pevanje. Volela bih da više ljudi zna o simptomima celijakije kako bi se testirali na vreme.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju

  • Umor
  • Manjak energije
  • Bolovi u stomaku
  • Bledilo lica
  • Usporen rast
  • Mučnina
  • Česti odlasci u toalet
  • Tanka i lomljiva kosa
  • Nokti koji pucaju
  • Dermatitis
  • Česte infekcije disajnih puteva kod dece
  • Natečene noge
  • Upala zglobova
  • Glavobolja
  • Neuropatija

Dijagnostika i lečenje

S obzirom na to da se celijakija može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, lekari savetuju da žene koje imaju poteškoća sa začećem obavezno urade test na imunoglobuline grupe A (IgA) i antitela na tkivnu transglutaminazu IgA (anti- tTG At IgA). Ukoliko se pokaže da su anti-tTG At IgA pozitivna, potrebno je da uraditi i endomizijalna antitela i utvrditi da li je osoba nosilac HLA DQ2 i/ili HLA DQ8 gena.

Ako su anti-tTG At IgA deset puta viša od normalnih vrednosti, sa pozitivnim EMA testom i genetikom, postavlja se dijagnoza celijačne bolesti i tada nije neophodno raditi endoskopiju i biopsiju sluznice tankog creva.

Laboratorija, analiza krvi, krv

Foto: Pixabay

Ako, pak, serologija nije značajno povišena ili je negativna, a osoba je nosilac rizičnih gena, neophodno je uraditi endoskopiju sa biopsijom sluznice tankog creva.

Lečenje celijakije podrazumeva izmenu režima ishrane, odnosno isključivanje svih namirnica koje sadrže gluten. Ukoliko oboleli ne poštuje principe bezglutenske ishrane, povećava se rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija, pa i malignih oboljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA