4 razloga zašto bi zelena salata trebalo da se nađe na vašoj trpezi svaki dan
Zelena salata je lagan i zdrav obrok prepun minerala i vitamina od kojih su neki bitni za razmenu materija, funkcionisanje nerava, jačanje imuniteta
Zelena salata, njene mnogobrojne vrste, svrstavaju se u glavičaste salate, rimske salate i lisnate salate. Najtraženija salata je i danas kao i ranije glavičasta zelena salata, koja se kod nas gaji već vekovima. Danas je možemo kupiti tokom cele godine, ali je ipak najlepša ona koja se prodaje i jede kada dođe proleće.
Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmenu materija i funkcije nerava, a takođe za stvaranje belančevina, sadržani su u svim zelenim salatama.
Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svetlijeg. Dakle, pravilnim izborom salata snabdevamo se u dovoljnoj meri svim onim što je organizmu potrebno.
Ukoliko zelena salata nije često na vašoj trpezi, vreme je da promenite svoje navike. Pogledajte neke od razloga da u jelovnik češće unesete baš zelenu salatu.
1. Održava optimalan nivo kiselosti organizma
Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.
2. Vlakna poboljšavaju probavu
Povrće sadrži dosta vlakana, koji su dobri za varenje. Konzumiranje salate pomaže u borbi sa zatvorom, a vlakna iz salate će vam obezbediti zdrav nivo holesterola, što je važno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
3. Jača imunitet
Salata je dobra za imunitet jer sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni uticaj slobodnih radikala u telu, pa tako štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti. Takođe, velika količina vitamina C povoljno deluje na imunitet.
4. Može da reguliše krvni pritisak
Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, a veruje se da može da reguliše krvni prisitak, kao i da podstiče aktivnost srčanog mišića.
Video: Hrana kao lek: Da, moguće je, jer ono što jedete pravi razliku da li ste zdravi ili bolesni
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
A. P
Nije dzabe Bogoljub Karic koristio zelenu salatu u izbornim kampanjama.
Podelite komentar
Anonymus
Svaka biljka u listu vrši fotosintezu, proizvodi hranu za sebe, sve otrove kojim ih tretiraju, a i iz zemlje prerađuje u listu, gde i ostaju, izvolite i prijatno!
Podelite komentar