Simptom karcinoma penisa je bubuljica, a kasno otkrivanje može dovesti do potpune amputacije

Loša higijena kod muškaraca starije dobi je glavni uzrok ove bolesti

  • 0
Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje doktor lekar Foto-ilustracija: Shutterstock

Karcinom penisa je zloćudan, odnosno maligni tumor koji se može formirati duž osovine penisa, ali se pojavljuje i na prepucijumu (dvoslojnom kožnom naboru na muškom udu) ili glaviću. Ovo je najređi tumor urogenitalnog trakta.

Karcinom penisa se primarno razvija u području kožice (prepucijuma) i nakon izvesnog vremena širi se i postaje sve veći, da bi u završnoj fazi bolesti zahvatio duboka tkiva u telu penisa i limfne čvorove u preponama ili karlice. Dešava se i da se kasno otkrije baš zbog sumnje da su promene koje se javljaju uzrokovane polno prenosivim bolestima.

Uzroci nastajanja

Loša higijena je glavni uzrok, upravo zbog nehigijene na prepucijumu, ali rak penisa je usko povezan i sa HPV virusom koji takođe može biti uzročnik.

Obrezivanje je preventivna metoda koja sprečava mogućnost da nehigijena bude uzrok nastanka bolesti. Javlja se u srednjem ili starijem životnom dobu, u mladosti je pojava ovog karcinoma retko zastupljena.

Simptomi karcinoma penisa

Karcinom penisa se manifestuje kao promena na koži u vidu bubuljice, kao lezija (promena na tkivu bilo koje vrste) ili se javlja promena boje kože na toj regiji.

Promene se javljaju na glaviću ili prepucijumu. Lezije mogu biti različitog izgleda, u vidu papule, pustule, velike izrasline ili duboke ulceracije (zagnojavanja).

Krvarenje, iscedak neprijatnog mirisa i natečeni limfni čvorovi u predelu prepona su takođe važni simptomi.

Kada je veličina u pitanju, karcinomi koji su veći od 5 cm metastaziraju u regionalne limfne čvorove.

Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako se postavlja dijagnoza

Za dijagnozu i dalje lečenje važno je vreme koje je prošlo od uočavanja promena do javljanja lekaru. Ukoliko je promena površinska, to ukazuje na početni tumor penisa bez zahvaćenosti limfnih čvorova i moguć je oporavak i efikasno lečenje. Neće dovesti do metastaziranja. Međutim, pacijenti se javljaju lekaru tek onda kada osete bolove i primete krvarenje ranica koje ne zarastaju.

Za dijagnozu je, kao i kod sumnje na svaki tumor nakon pregleda, neophodno uraditi biopsiju tkiva uzetog sa izraštaja, a potom i njegovom analizom.

Lečenje i oporavak

Ukoliko je rak rano otkriven, što znači da je mali i lokalan, on se uspešno leči hirurški (uklanjanjem promena), hemijski i radioterapijom bez značajnih oštećenja koja neće narušiti funkciju penisa. Ali, ukoliko se rak proširio u dublja tkiva penisa, jedina opcija je amputacija dela ili penisa u celini, kao i disekcija limfnih žlezda.

Parcijalna panektomija podrazumeva uklanjanje samo vrha ili glave penisa, a ovaj zahvat omogućava zadržavanje sposobnosti mokrenja i normalnog seksualnog funkcionisanja, dok kod potpune panektomije zadržava se samo funkcija mokrenja. Ova operacija se obavlja samo ako tumor ide duboko u penis ili se nalazi na dnu penisa.

Video: Direktorka RFZO Sanja Škodrić: Skoro sve vrste raka dojke pokrivene su savremenom terapijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA