≫ 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo je najbolja namirnica protiv demencije, a retko je jedemo

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga

  • 2
Demencija, zaboravnost, starost, starenje Foto: Shutterstock

Demencija i senilnost su neke od najčešćih bolesti starijih ljudi. Ovu bolest, koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim veštinama, ima oko 50 miliona ljudi, a gotovo 10 miliona novih slučajeva se dijagnostifikuje svake godine, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promena koju možemo da uradimo jeste da u ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.

Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari, a omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje ovog organa.

Prema mišljenju stručnjaka, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Losos, riba Foto:Pixabay

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcionisanje mozga.

Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA