≫ 

Dren je nepravedno zaboravljen: 3 zdravstvena benefita biljke koja je jestiva od semena do ploda

Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica "zdrav kao dren" zadržala se do današnjih dana

  • 0
Dren Foto: Shutterstock

Verujemo da ste svi čuli za izreku "zdrav ko dren", koja je nastala zbog biljke čija su lekovita svojstva poznata od davnina.

Drenjine rastu na drvetu drena. Drvo cveta u periodu od februara do aprila, njegovi listovi su žuti, a plodovi sa sazrevanjem postaju crveni. Plodovi se jedu sveži, a svaki deo ove biljke je jestiv i dobar za zdravlje - plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.

Dren nije samo dobar za zdravlje, već ga i hedonisti uveliko cene. Francuzi i Italijani, magovi vina i uživanja, poznati su po masovnoj proizvodnji vina i želea od drena, a nezreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. 

Dren u značajnim količinama sadrži tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, a na prvom mestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini.

Ova biljka je delotvorna u ublažavanju upale grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, a pomaže i u zaceljivanju rana.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drena deluju protiv mikroba. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki mogu se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože.

Kao što je poznato, dren ima brojne zdravstvene prednosti za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njih:

1. Detoksikacija organizma

Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad bubrega i jetre, a znamo da je normalan rad jetre važan za eliminisanje toksina iz organizma. Normalan rad bubrega je takođe važan za izbacivanje toksina putem urina.

2. Jača imuni sistem

Drenjina obiluje mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Svi ovi minerali veoma su bitni za jačanje imuniteta, te bi zbog toga trebalo da jedete ovu biljku kada je sezona prehlada.

3. Izbacuje višak vode iz organizma

Drenjine potpomažu boljem radu bubrega i sprečava zadržavanje vode u organizmu. S obzirom na to da pomaže izbacivanju viška tečnosti iz organizma, doprinose i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Ukoliko želite da uvrstite drenjine u svakodnevnu ishranu, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom.

Video: Koliko su prodavnice zdrave hrane u Srbiji uopšte zdrave?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA