Alergija na jagode: Nutricionista savetuje kako da uvedete ovo voće u dečju ishranu

- Ukoliko ste kao dete imali alergiju na jagode, nemojte ih davati svojim mališanima pre nego što navrše tri godine života - kaže nutricionista-dijetetičar Dušanka Lacmanović

  • 1
jagode, beba, dete, alergija na jagode, nutritivna alergija, nutritivne alergije, dečak Foto: Shutterstock

U sezoni jagoda teško je odoleti ovom ukusnom, bobičastom voću. Neko voli da ih jede tek ubrane i oprane, neko sa dodatkom šećera ili šlaga, a nekome su jagode idealna baza za jutarnji smuti.

Ali, ovo voće može da bude alergen i da izazove osip, mučninu, kao i oticanje jezika, usana i grla, posebno kod male dece.

- Alergija na jagode može da se javi kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, kao i kod dece koja imaju slab imunološki sistem, posebno ako su i njihovi roditelji u najranijem uzrastu patili od alergije na ovo voće - kaže za Telegraf nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović.

Kad se javljaju simptomi

Kao i kod drugih nutritivnih alergija, i kod alergije na jagode simptomi mogu da se jave u roku od pet minuta do pola sata od konzumiranja ovog voća, ali i nekoliko časova kasnije.

- Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su osećaj bockanja i crvenilo na koži, oticanje jezika i usana, mučnina, oticanje grla, dijareja i sitni osip koji izaziva svrab - navodi naša sagovornica.

Ukoliko roditelji imaju alergiju na jagode (što je redak slučaj, jer se ova vrsta nutritivne alergije uglavnom prevazilazi s godinama) ili su je imali u detinjstvu, veća je verovatnoća da će se ona javiti i kod njihovih potomaka. Nutricionista Lacmanović savetuje da bi u tom slučaju roditelji trebalo da uvedu bobičasto voće tek kad dete navrši tri godine života.

Testiranje organizma

- Dajte detetu malu količinu jagoda, i to rano pre podne kako biste mogli da pratite stanje, tj. da li će ono negativno odreagovati na ovo voće. Ukoliko se u prvih 48 sati ne javi nikakva reakcija, možete da ponovite davanje. Ali, i u tom slučaju pratite i narednih 48 sati kako će dete reagovati - savetuje Lacmanović i otkriva da se nutritivna alergija u pojedinim, retkim slučajevima može javiti unutar 96 sati od konzumiranja nove namirnice.

jagode Foto: Pixabay

Neki roditelji pridržavaju se one narodne “Klin se klinom izbija”, pa detetu koje ima nutritivnu reakciju uporno daju namirnicu na koju burnije reaguje kako bi “naterali imuni sistem da se čeliči”. Naša sagovornica upozorava da bi i sa jagodama, kao i sa ostalim alergijama na hranu trebalo biti oprezan.

- Ukoliko je dete imalo alergijsku reakciju na jagode, trebalo bi ga odvesti na nutritivni test koji će to potvrditi. Dokle god nutritivni test ne bude negativan, nije preporučljivo uvoditi ovo voće u dečju ishranu. Isto pravilo važi i za ostale namirnice koje mogu da budu nutritivni alergeni. Važno je da se roditelji konsultuju sa alergologom koji će im dati smernice kada i na koji način bi trebalo uvesti namirnice na koje je dete imalo reakciju - savetuje nutricionista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    17. maj 2022 | 14:30

    Kao dete imala sam alergiju na jagode. U to vreme nisam sigurna da li je imalo alergologa. Ali sam zapamtila da je brat moje babe bio lekar i rekao joj je da svakog jutra nabere solju jagoda i da mi da pojedem cim ustanem. Nedelju dana sam bila crvena kao rak. Cesanje i plakanje od svraba (osim toga drugih nuz pojava nije bilo) ni danas nisam zaboravila. A danas mi je omiljeno voce koje u slast jedem. Na zalost jedno od moje dece, mislim i kad prodje pored jagoda da ima alergiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA