≫ 

7 namirnica za hidrataciju organizma: Poželjno ih je unositi u toplim danima

Pojedine namirnice sadrže veliku količinu vode, zbog čega ih je dobro konzumirati u većim količinama kada su spoljne temperature visoke

  • 0
Krastavac

Foto: Pixabay

Pred nama su sve topliji dani, pa je organizmu potrebno što više tečnosti, koju možemo da unosimo i kroz određene namirnice. Neka hrana sadrži veliku količinu vode, zbog čega je poželjno konzumirati je u većim količinama kada su spoljne temperature visoke.

Nutricionisti otkrivaju da sedam namirnica sadrže veliku količinu vode i da su odlične za hidrataciju organizma. Naravno, one ne mogu da zamene unos tečnosti, ali mogu da pomognu boljem i kvalitetnijem hidriranju organizma.

1. Krastavac

Pored toga što sadrže 95 odsto vode, krastavci su odlični za detoksikaciju i čišćenje kože. Neka istraživanja, takođe, navode da krastavci podmlađuju naš organizam. Ovo se, naravno, odnosi na sveže povrće koga, na našu sreću, na pijacama ima već od maja do oktobra.

2.Karfiol

Možda ćete biti iznenađeni što se ovo povrće nalazi na listi namirnica koje su izvanredne za hidrataciju. Ali, verovali ili ne, karfiol sadrži čak 92 odsto vode. Takođe, ovo povrće bogato je vitaminom C, kao i vitaminom K.

Ukoliko ne volite svež karfiol, probajte pire od karfiola kao zamenu za pire od krompira.

3. Ajsberg salata

Sve vrste zelenih salata sadrže veliki procenat vode. Ajsberg salata ima čak 95 odsto vode i sjajna je baza za letnji obrok.

4. Tikvice

Kao rođake u porodici krastavaca i dinje, tikvice imaju visok sadržaj vode - čak 95 odsto. Uz to, tikvice sadrže i antioksidanse kao što su beta-karoten, lutein i zeoksantin. Poslednja dva sastojka posebno su važna za zdravlje očiju.

tikvice

foto: pixabay.com

5. Lubenica

Ovo povrće koje mnogi smatraju pogrešno voćem puno je vode. Lubenica sadrži 91 odsto vode. Pored toga što hidrira organizam, lubenica je poznata i kao pomoć u zaštiti ćelija od oštećenja od sunca. Konačno, lubenica poboljšava i ten.

6. Jagode

Jagode su dovoljno slatke da ih možete jesti kao desert i dovoljno hranljiva namirnica za voćnu užinu. I njihova korist za hidrataciju organizma je nemerljiva, jer sadrže 91 odsto vode. One su bogat i izvor flavonoida, jedinjenja za poboljšanje kognitivne funkcije.

Proizvođači jagoda jagode

Foto: RINA

7. Spanać

Spanać je poznat po hranljivim svojstvima i mnoštvu vitamina i minerala. Kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor samo su neki od minerala koje spanać sadrži, a od vitamina u zelenim listovima ima folne kiseline, vitamina A, C, E, K, kao i vitamina B kompleksa.

Takođe, spanać sadrži i omega-3 masne kiseline. Pored svega navedenog, ovo povrće sadrži i 91 odsto vode i odlično je za hidrataciju organizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA