≫ 

Imao sam majmunske boginje pre 19 godina: Prvi simptom je bio na palcu

Dr Kurt Zaeske je još 2003. godine došao u kontakt sa virusom preko prerijskog psa kog je lečio

  • 4

U državi Viskonsin je pre 19 godina buknula epidemija majmunskih boginja, a veterinar dr Kurt Zaeske sada deli svoje iskustvo. On je još 2003. godine došao u kontakt sa virusom preko prerijskog psa kojeg je lečio.

- U roku od oko 48 sati od mog rukovanja tim uzorkom, razboleo sam se i bio sam u karantinu dve nedelje - rekao je on za tamošnji lokalni novinski list WISN, a prenosi The Sun. Zaeske je primetio da su mu se pojavile lezije slične vodenim boginjama i patio je od mučnine, vrtoglavice i visoke temperature.

On je primetio da mu se na palcu ruke pojavio neobičan žulj. U to vreme su se bili slučajevi majmunskih boginja širom države, zbog čega su zdravstveni zvaničnici upozorili javnost. Dr Set Foldi je tada bio komesar za zdravstvo Milvokija.

- Direktan kontakt sa lezijom kože kod majmunskih boginja može preneti virus - rekao je on 2003.

U SAD je 2003. godine prijavljen 71 slučaj majmunskih boginja, a 39 od tih slučajeva bilo je u Viskonsinu.

Skoro dve decenije kasnije, u državi nije prijavljen nijedan slučaj virusa, međutim, zvaničnici su rekli da su spremni ako se bolest vrati.

- Ovo nije nešto što nam je potpuno nepoznato - rekla je aktuelna komesarka za zdravstvo Kirsten Džonson.

Zaeske smatra da je javnost sada spremnija u odnosu na pre 19 godina.

Sojevi i simptomi

Postoje dva glavna soja virusa: soj Kongo, koji ima stopu smrtnosti od 10 odsto, i zapadnoafrički soj, koji ima samo jedan procenat smrtnosti.

Pege često počinju na licu pre nego što se šire na druge delove tela, kažu stručnjaci. Bolest je virusna infekcija, slična malim boginjama, ali je blaža. Osip najviše pogađa lice (95 odsto slučajeva) i ruke (75 odsto), prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tokom bolesti, osip se menja od podignutih crvenih kvržica u fleke ispunjene tečnošću. Pege na kraju izbijaju i formiraju kraste, koje kasnije otpadaju.

Infekcija izaziva dva perioda bolesti. U prvoj fazi, do pet dana, pacijenti mogu patiti od visoke temperature, od 38 Celzijusa ili više, glavobolje, bolova u mišićima, bolova u leđima, otečenih žlezda, drhtavice i iscrpljenosti.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    24. maj 2022 | 11:15

    I ovo zlo nam dolazi sa zapada.

  • Djomla

    25. maj 2022 | 23:38

    Baš je pod velom misterije!! Kako zgodno nastupa posle ove korone i objava sa zapada da nas čeka nova pandemija. Bajke se uglavnom pričaju deci. Naduvaće se ovo sve samo je pitanje vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA