≫ 

5 stvari koje ne bi trebalo da radite posle masaže: Usporavaju oporavak mišića

Samo ovako ćete postići maksimalni učinak posle tretmana

  • 0
Masaža, spa centar

Foto: Shutterstock

Masaža ima brojne pozitivne efekte po zdravlje. Vekovima je cenjena u mnogim kulturama i smatrana terapijom za ublažavanje bolova, stresa i anksioznosti, oporavak posle povreda i za opšte zdravlje.

Zato bi, tvrde stručnjaci, svaka osoba barem dva puta mesečno trebalo da priušti sebi ovo zadovoljstvo.

Međutim, postoje određene stvari koje bi trebalo da izbegavate kada se tretman masaže završi.

1. Hidratacija 

Masaža može da dehidrira organizam, zbog čega cirkulacija postaje troma. Limfni sastav nije u stanju da obavi svoj posao, odnosno da eliminiše toksine, što poništava svrhu detoksikacijske masaže. Zato uvek posle tretmana pijte što više vode koja će pospešiti eliminaciju toksina iz organizma.

2. Odložite tuširanje 

Mnogi se tuširaju čim se masaža završi, uglavnom kako bi isprali ulje. Ali, to je velika greška. U toku masaže koriste se blagotvorna eterična ulja, pa je poželjno da se istuširate tek dva sata posle masaže, kako bi koža upila sve hranljive sastojke iz ulja.

Tuširanje, kupanje, pranje kose

Foto: Shutterstock

3. Izbegavajte tuširanje toplom vodom

U slučaju da patite od bilo kakve povrede mišića, vruća voda će samo pogoršati upalu. Za ublažavanje bola koristite hladnu vodu ili se tuširajte mlakom vodom koja će opustiti telo, ne opterećujući mišiće.

4. Samo lagani obroci dolaze u obzir

Verovatno ćete neposredno posle masaže osetiti glad. To se najčešće dešava zbog povećane cirkulacije krvi koja utiče i na probavni sistem. Obilan i težak obrok samo će učiniti da se vaše telo oseća usporeno, umesto da bude puno energije. Zato, ako posle masaže osetite glad, pojedite lagan obrok.

5. Bez fizičke aktivnosti 

Masaža koja traje sat vremena opušta telo i um. Najbolje je da produžite vreme opuštanja još nekoliko sati po završetku masaže. Odmarajte se, čitajte knjigu, gledajte serije i opustite se, radite sve što vam prija fizički i psihički.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA