7 namirnica koje mozak voli: Dobre su za koncentraciju i očuvanje pamćenja

Zdrav životni stil podrazumeva ne samo redovnu fizičku aktivnost i uzdržavanje od loših navika, već i pažljiv odabir namirnica

  • 1
paradajz

Foto: Pixabay.com

Kao što pojedine namirnice mogu negativno da utiču na zdravlje celokupnog organizma, pa tako i na zdravlje mozga, tako postoje i one koje bi trebalo uvrstiti u ishranu, jer povoljno utiču na rad ovog važnog organa.

Nutricionisti izdvajaju sedam namirnica koje nazivaju "prijateljima mozga" i preporučuju da ih uvrstite u ishranu.

1. Tamna čokolada

Ovo je možda jedna od najpoznatijih namirnica koja se često dovodi u vezu sa zdravljem mozga. Osim što pomaže koncentraciji, crna čokolada je bogata antioksidansima i materijama koje pomažu smanjenju rizika od srčanog udara.

Takođe, tamna čokolada može da ublaži stres i povoljno utiče na pamćenje.

2. Kafa

Mnogi ne mogu da zamisle dobar početak dana bez šoljice kafe. Osim što može brzo da razbudi, kafa je dobra i za izoštravanje fokusa i popravljanje koncentracije.

Kofein ima brojne zdravstvene prednosti, a posebno dobro utiče na naše kognitivne sposobnosti. Ali, vodite računa da ne preterate sa unosom kofeina i da uz kafu obavezno pijete običnu vodu ili limunadu bez šećera kako ne biste dehidrirali.

3. Orašasti plodovi

Orasi, bademi, indijski orah i lešnici su hrana koju naš mozak voli zbog prisustva dobrih masti. Preporuka je da na dnevnoj bazi pojedete šaku sirovih orašastih plodova - oni će blagotvorno delovati kako na mozak, tako i na krvne sudove u celom organizmu.

4. Borovnice

Borovnice su dobre za imunitet, kao i za poboljšanje krvne slike. Pored toga, ovo voće se preporučuje i kad se izlažete većim mentalnim naporima.

Borovnice, voće, bobičasto voće

Foto: Pixabay

5. Semenke bundeve

One su mnogima omiljena grickalica, ali semenke bundeve su i hrana bogata proteinima i vlaknima. Konzumiranjem semenki bundeve povoljno ćete uticati na veštine pamćenja, ali i ubrzati sposobnost razmišljanja.

Semenke bundeve su takozvana superhrana za mozak. Pored toga, one su odlične za smanjenje nivoa stresa.

6. Riba

Nutritivno vredne ribe poput lososa, pastrmke i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane antivnosti.

Omega-3 deluje i protivupalno. Preporuka je da unesete 100-120 grama ribe, dva do tri puta nedeljno. Kao alternativu možete jesti i sardine, koje su takođe bogate omega-3 masnim kiselinama.

Pržena riba

Foto: Shutterstock

7. Paradajz

Likopen, crveni pigment iz paradajza, koji je ujedno i snažan antioksidans, povoljno deluje na moždane ćelije i može da ublaži dejstvo slobodnih radikala.

Poželjno je da svakodnevno jedete paradajz dok mu traje sezona, bilo u obliku salate, bilo kao deo obroka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA