≫ 

Ako vas muče suzne oči i naduven nos, ova planina je spas: Na Zlatiboru izmerena niska koncentracija polena

Devetu godinu zaredom na Zlatiboru se vrši upravo takve analize, a na mernim mestima evidentirano je da su na ovoj planini trenutno aktivni poleni 13 biljnih vrsta

  • 0
Zlatibor niska koncentracija polena

Foto: RINA

Ko ima problema sa alergijama na polen, dobro zna šta za njega donosi proleće i cvetanje biljaka. Suzne oči i naduven nos njihova su svakodnevica, a od velike koristi za njih jeste merenje koncentracije polena u sredini u kojoj borave.

Devetu godinu zaredom na Zlatiboru se vrši upravo takve analize, a na mernim mestima evidentirano je da su na ovoj planini trenutno aktivni poleni 13 biljnih vrsta.

- Tokom izveštajnog perioda od 9. do 15. maja „semafor“ na Zlatiboru registrovao je u vazduhu povećane koncentracije polenovih zrna u glavnom drveću: javora, breze, graba, jasna, duvana, bresta, bresta, bukvice, bresta, bremena, bremena i konoplje i trave.Vrednosti su bile uglavnom niske tako da su mogle izazvati alergijske reakcije samo kod veoma osetljivih osoba. Iz Agencije za zaštitu životne sredine apeluju na osobe sklone alergijama da se izazove cveta da se spoji cveta da se spreči "cveta".

Ova planina od davnina je poznata kao blagotvorna za ljudski organizam, pa mnogi ovde dolaze i na odmor, ali i lek. Osim što je okićena borovim šumama i bistrim potocima, sam boravak na njoj može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi.

- Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapijskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina - poručuju iz TO „Zlatibor“ za Tanjug.

Zlatibor niska koncentracija polena

Foto: RINA

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavka i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, „ruža vetrova“, šume, aromatična vegetacija, pomorska visina.

Zlatibor niska koncentracija polena

Foto: RINA

- Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora je pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona", kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA