Dominantna mutacija korona virusa kombinuje svojstva i omikrona i delte

Ova genetska promena je loša vest za ljude koji su preležali omikron i mislili da je malo verovatno da će uskoro ponovo dobiti korona virus

  • 7
Delta soj korona virusa Foto: Shutterstock

Mutacija korona virusa koja je sada dominantna u Sjedinjenim Američkim Državama je član porodice omikrona, ali naučnici kažu da se širi brže od svih mutacija do sada, kao i da je vešta u izbegavanju imuniteta i da bi mogala izazvati ozbiljniju bolest.

Zašto? Zato što kombinuje svojstva i omikrona i delte.

- "Delta mutacija", čini se, omogućava virusu da "pobegne" od ranije postojećeg imuniteta od vakcinacije i prethodne infekcije, posebno ako ste bili zaraženi u talasu omikrona - rekao je dr Vesli Long, patolog u Houston Methodist u Teksasu, a prenosi Yahoo.

Podvarijanta omikron soja koja se sve više širi u SAD – poznata kao BA.2.12.1, odgovorna je za 58 odsto slučajeva korona virusa u SAD prošle nedelje. Genetska promena je takođe prisutna kod srodnika omikrona koji zajedno dominiraju u Južnoj Africi, poznatim kao BA.4 i BA.5. Oni imaju potpuno istu mutaciju kao delta, dok BA.2.12.1 ima onu koja je skoro identična.

Ova genetska promena je loša vest za ljude koji su preležali omikron i mislili da je malo verovatno da će uskoro ponovo dobiti korona virus.

Laboratorijski podaci sugerišu da prethodna infekcija omikronom nije pouzdana zaštita od ponovne infekcije novim mutacijama.

Studija u kojoj su učestovali istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju otkrila je da pacijenti koji su preležali delta soj imaju bolja antitela od pacijenata koji su preležali omikron.

- Izgleda da antitela omikrona ne štite dovoljno dobro u poređenju sa deltom - rekao je dr Šan-Lu Liu i naglasio da nivo zaštite zavisi i od toga pre koliko je osoba bila bolesna.

- Ljudi koji su se razboleli od delte ne bi trebalo da misle da su neranjivi na nove podvarijante, posebno ako su nevakcinisani, rekao je Long. Ne bih rekao da je iko bezbedan - rekao je on.

Kako kaže, vakcine i prethodna infekcija mogu zaštititi ljude od najgorih ishoda korona virusa. U ovom trenutku, kažu naučnici, prerano je znati da li će nova mutacija koja se širi u Americi izazvati značajan porast novih slučajeva, hospitalizaciju i smrt.

Naučnici još uvek pokušavaju da shvate koliko su zloćudne nove mutacije. Liu je rekao da podvarijante imaju svojstva koja sugerišu da se efikasnije šire od ćelije do ćelije.

- Virus se krije u ćeliji i širi se kontaktom od ćelije do ćelije. To je još strašnije jer virus ne izlazi da bi antitelo delovalo - rekao je dr Šan-Lu Liu.

Dr Erik Topol, šef istraživačkog instituta za translaciju, rekao je da nove mutacije ne izgledaju manje opasno od omikrona ili delte, a to da li su zaraznije, otkriće u narednim mesecima.

U međuvremenu, naučnici očekuju da će se nove mutacije brzo širiti, jer su prenosivije od svojih prethodnika.

- Nadam se da nećemo videti sličan porast hospitalizacija kao što smo imali u prethodnim talasima - zaključio je Long.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    27. maj 2022 | 16:11

    cirkus

  • Dzoni

    27. maj 2022 | 16:26

    Da li je ovo realno?????!!! Ms da treba da se baci jedna nuklerka i da se ova agonija vise zavrsi. Pa dokle vise!

  • dago 1

    27. maj 2022 | 16:39

    Oni prije su se sirili po nekoliko puta brze i tako par puta. Ovaj je sad po tome vec dostigao brzinu svjetlosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA