Radi se na novoj buster dozi vakcine protiv omikron soja: Biće dostupne od jeseni

Bojan Trkulja naglašava da proces pripreme takve vakcine traje

  • 11
vakcina, vakcinacija, korona virus, virus Foto: Shutterstok

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja izjavio je da se traži rešenje za vakcinu koja bi bolje pokrivala aktuelni omikron soj korona virusa, a koja će se primati samo kao nova buster doza.

Trkulja je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da smo globalno u cajtnotu jer bi do kraja juna, najkasnije početkom jula, trebalo da se donese odluka kakva vakcina će da se spremi kako bi njena distribucija mogla da počne od oktobra kada se na severnoj hemisferi, opet, očekuje skok broja inficiranih.

- Sada se traži rešenje za vakcinu koja bi bolje pokrivala aktuelni omikron soj, ali to je dvosekli mač jer niko ne zna šta će biti na jesen i da li će nas virus korona opet iznenaditi nekom novom mutacijom - rekao je Trkulja.

Dodao je da se prvi rezultati na busterima specifičnim za omikron očekuju krajem juna i da će verovatno ubrzo nakon toga biti doneta odluka o početku proizvodnje.

Naveo je da proces pripreme takve vakcine traje i da ne samo što bi trebalo da se prilagodi sadržaju da bude specifična za određeni podtip virusa, već da slede i klinička istraživanja koja bi potvrdila da je zaista efikasna, te da je nakon toga potrebno i vreme za proizvodnju.

- Sve to nas dovodi u specifičnu situaciju utoliko što se sada donosi odluka za nešto što će da se dešava za tri ili četiri meseca, a u kontekstu virusa koji se veoma brzo menja. Nije isključeno da se do jeseni pojave novi sojevi virusa protiv kojih nove buster doze neće biti efikasne - ukazao je Trkulja.

Na pitanje kojeg tipa bi bile nove buster doze, Trkulja je rekao da se najviše odmaklo sa mRNK vakcinama koje su se, kaže, pokazale najefikasnijima kada je u pitanju zaštita od najtežnih komplikacija kovida 19.

Naveo je da će preliminarni rezultati prvo verovatno biti poznati za "Moderninu" vakcinu, u junu, i dodao da Američka agencija za hranu i lekove očekuje da će u prvoj polovini jula doneti konačnu odluku koje buster vakcine će biti preporučene upravo na osnovu tih studija.

Trkulja je rekao da se i u Kini radi na busteru specifičnom za omikron i da kompanija "Sinofarm" očekuje prve rezultate za tri, četiri meseca kada bi trebalo da se zna koliko je nova vakcina efikasna.

Na pitanje kakve su šanse da se napravi poptuno nova antikovid vakcina, Trkulja je rekao da se razmišlja i radi na razvoju vakcine koja bi bila ne samo efikasna protiv najtežnih komplikacija, nego bi štitila i od samog zaražavanja.

- Još je rano da bismo makar i nagoveštavali vremenske rokove kada bi ona mogla da se pojavi -  rekao je Trkulja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. maj 2022 | 14:05

    Neka hvala velikodušno mu poklanjam i moju dozu i one prethodne 3 koje nisam uzeo

  • Hahaha

    28. maj 2022 | 15:18

    Ma jedva čekamo! Gledajte ako može pre jeseni! A na jesen buster 5! Što pre!

  • Mihajlo

    28. maj 2022 | 19:18

    "Trkulja je rekao da se razmišlja i radi na razvoju vakcine koja bi bila ne samo efikasna protiv najtežnih komplikacija, nego bi štitila i od samog zaražavanja." Prvo ni ove nisu efikasne protiv tezih komplikacija. Licni primer iz porodice. Drugo, ovo je priznanje da jos uvek prave eksperimentalne "vakcine" za koronu. Trece, ovo je izreceno tako kao da vakcine, od kada postoje, nisu stitile od zarazavanja nego evo sad prvi put pokusavaju da naprave takvu. Doticnog doktora treba da bude sramota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA