≫ 

Srpski stručnjaci o HPV vakcini: Jedni tvrde da je ključ u drugoj metodi

Od početka juna u našoj zemlji je moguće primiti ovu vakcinu

  • 0
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona Foto: Shutterstock

HPV vakcina je bezbedna i efikasna, a neželjena dejstva su retka i blaga, tvrde stručnjaci. U Evropskoj uniji HPV vakcina nije obavezna, ali se procenat vakcinisanih kreće do 70 odsto.

Od početka juna u našoj zemlji je moguće primiti ovu vakcinu, a svoje stavove o vakcinaciji sučelili su ginekolozi prof. dr Snežana Rakić i dr Borislav Antonijević, gostujući na K1 televiziji.

Ginekolog prof. dr Snežana Rakić dala je preporuku da se HPV vakcinom vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od devet do 19 godina zato što je to period pre stupanja u učestale seksualne odnose.

- Mi smo drugi u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice, a HPV je vodeći uzročnik ovog oboljenja. To je oko 1.600 obolelih svake godine, a oko 400 žena godišnje umre. U 21. veku tako nešto ne bi smelo da se dešava.

Vakcina jeste preventivna mera, ali postoje i druge kao što je oprez prilikom stupanja u seksualne odnose i edukacija mladih, ali i redovni sistematski pregledi jednom godišnje - rekla je ona.

Dr Rakić je kazala da je veoma teško raditi sa mladima tog uzrasta i uopšte ih podstaći da idu na preglede jednom godišnje.

Dr Snežana Rakić Foto: TV K1

- Mi često nismo u mogućnosti da im predočimo prevenciju neželjene trudnoće, a kamoli ovako ozbilnije zdravstvene probleme. Zato se i vakcina preporučuje kao prevencija pre bilo kakvih pregleda i skrininga - zaključila je dr Rakić.

Profesorka Rakić je istakla i da se efikasnost HPV vakcine najbolje vidi u skandinavskim zemljama gde je nakon njenog uvođenja karcinom grlića materice iskorenjen.

- Država određuje zdravstvenu politiku na osnovu stručnih podataka iz drugih zemalja. Naglašavam i da je HPV vakcina preporuka, a ne obaveza. Struka mora da polemiše oko toga da bi se na tome kasnije bazirala preporuka - rekla je Rakić.

Skrining je ključan

Ginekolog dr Borislav Antonijević smatra da sve što se uvede u medicinu, mora prvo da prođe određeni protokol i proveru, kao i da nema potrebe da se populacija tog uzrasta vakciniše zato što još uvek nije u potpunosti potvrđeno da vakcina efikasno deluje na sve podtipove HPV virusa.

- U uzrastu do 22 godine imamo 0% obolelih od raka grlića materice. Smatram da moramo više pažnje da posvetimo skrining pregledima zato što se karcinom grlića materice ne razvija od danas do sutra, već u periodu od 15 godina.

Moramo da nateramo ljude da brinu o sebi, ali da bismo ih naterali, moramo da im to i omogućimo. Država gde je ovoliko obolelih od raka grlića materice ne brine o svojim ženama. Ne verujem da vakcina štiti 90 odsto jer je prošlo malo vremena da bi se nešto tako tvrdilo - istakao je doktor.

Dr Borislav Antonijević Foto: TV K1

Dr Antonijević ukazuje i na to da rano otkrivanje raka grlića materice dovodi do potpunog izlečenja, ali i da je epitel grlića materice kod mlađih od 18 godina naročito prijemčiv za razne vrste infekcija.

- U Finskoj je rak grlića materice iskorenjen pregledima, a ne vakcinom. Mi već 20 godina na snazi imamo ozbiljnu preporuku da se masovno organizuju skrining pregledi, ali se to već 20 godina ne dešava. Moj predlog je da se vratimo na nešto što je jednostavnije i čija je uspešnost već potvrđena, a to su pregledi - zaključio je dr Antonijević.

Video: Uskoro HPV vakcina o državnom trošku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA