≫ 

Ovo bi mogao da bude razlog zašto ste stalno umorni bez obzira na to koliko ste spavali

Manjak vitamina B12 u telu može često da se previdi i zanemari jer daje različite simptome

  • 0
Zevanje, posao, pospanost, umor Foto: Shutterstock

Konstantan umor bez obzira na to koliko ste spavali može da bude jedan od glavnih znakova manjka vitamina B12 u telu, prenosi Mirror.

Ovaj vitamin je jedan jako važan nutrijent koji telo koristi za procesuiranje DNK i za proizvodnju energije. Izvori vitamina B12 su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri. Vitamin B12 zajedno sa folnom kiselina spada u antianemične vitamine. Oba vitamina imaju zaštitnu ulogu u organizmu jer sprečavaju pojavu nekih vrsta anemije.

Vitamin B12 kao i drugi B-vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Presudan je za proizvodnju genetskog materijala RNK i DNK kao i mijelina, koji stvara zaštitni omotač oko nerava.

Do pada ovog vitamina dolazi zbog njegovog smanjenog unosa u organizam, slabe apsorpcije, određenih zdravstvenih stanja ili zbog uzimanja određenih lekova.

S godinama naše telo sve slabije apsobuje vitamin B12 iz hrane pa je manjak ovog vitamnina česta pojava kod starijih ljudi.

Istraživači su ustanovili i da vegani koji se drže stogih pravila ishrane i izbegavaju hranu životinjskog porekla, kao i mleko i jaja, imaju 92 odsto povećan rizik od deficita vitamina B12 u telu.

Vitamini, zdrava hrana, pečurke, meso, sir, jaja, losos Foto: Shutterstock

Svako od nas se u određenom razdoblju života oseća umorno i iscrpljeno.

Mnogima će zdrava ishrana uz povremeno vežbanje pomoći u podizanju energije. Ipak, konstantan umor i slabost, čak i nakon odmora i spavanja, mogao bi da bude znak da vašem telu nedostaje vitamin B12.

Neki tipovi anemije se takođe ispoljavaju u vidu iscrpljenosti i slabosti, pa u tom smislu anemija može da ide ruku pod ruku sa manjkom vitamina B12.

Hrana koja obiluje ovim vitaminom je: ćuretina, govedina, sardine, losos, jaja.

Ukoliko osećate stalni umor, možda je najbolje da prekontrolišete krvnu sliku i konsultujete se sa lekarom kako biste ustanovili da li je tome razlog manjak vitamina B12.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA