Uklanjanje dlačica iz nosa zapravo može da bude jako opasno po zdravlje

Moderno vreme donelo je i ekstremne zahteve kada je reč o uklanjanju dlačica

  • 0
nos, depiliranje Foto: Shutterstock

Depiliranje dlačica iz nosa postalo je popularno u poslednjih nekoliko godina jer su standardi lepote postali surovi, prenosi The Sun.

Čak i na društvenim mrežama možete naći pregršt videa u kojima se prikazuje postupak depiliranja dlačica iz nosa.

Ipak postoje ljudi koji iz estetskih razloga moraju da uklanjaju višak dlačica iz nosa, a među njima su uglavnom muškarci.

S druge strane žene su netolerantnije prema dlačicama, pa su sklone da ih uklanjaju i kada ih realno nema mnogo.

Doktro Karan Raj upozorio je da je reč o lošem trendu i objasnio zašto nikada ne bi trebalo da depiliramo dlačice iz nosa.

- Čupanjem dlaka iz korena može dovesti do infekcije mozga, koja je opasna po život - započeo je.

- Imate dve vrste dlačica u nosu - mikroskopske treplje koje filtriraju sluz i šalju je u zadnji deo grla, odakle završavaju u stomaku, a postoje i vibrise - dlačice u nosnim šupljinama koje svako od nas želi da ukloni. One sprečavaju da velike čestice stignu do zadnjeg dela nosa. Ako počupate ove dlačice, klice oko folikula mogu da uđu unutra i izazovu infekciju mozga - objasnio je doktor.

Područje oko nosa kao i sam nos smatra se rizičnim zbog mogućnosti dobijanja infekcije. Opasnost predstavljaju i pirsinzi kao i bubuljice jer postoji tako lak put do mozga.

- Ovo pričam jer se iste vene koje nose krv iz nosa susreću sa venama koje nose krv iz mozga. Ako klice završe u mozgu, mogu da izazovu upalu mozga. Zato je savet da dlačice iz nosa pre skratite makazicama nego da ih čupate iz korena - savetovao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA