≫ 

Nova studija tvrdi: Žene koje su imale pobačaje u većem su riziku od jedne vrste bolesti

Naučnici su pronašli usku vezu između spontanih pobačaja i šloga

  • 0
Moždani udar

Foto: Shutterstock

Prema najnovijoj studiji žene koje su imale pobačaje ili izgubile bebu na rođenju imaju znatno veći rizik od moždanog udara u kasnijem životu, prenosi "Daily Mail".

Stručnjaci su ispitali globalne podatke i otkrili su da su žene koje su imale spontane pobačaje imale do 35 odsto veće šanse da dožive lakši oblik moždanog udara.

Jedan pobačaj bio je povezan sa sedam odsto povećanim rizikom od lakšeg oblika moždanohg udara, dok su dva bila povezana sa povećanim rizikom od 12 odsto.

Žene koje su imale tri i više pobačaja imale su čak 82 odsto povećan rizik od moždanog udara.

Studija, koju su predvodili stručnjaci sa Univerziteta Kvinslend u Australiji, objavljena je u časopisu British Medical Journal.

Mozak

Pixabay

Istraživači su sugerisali da veza između neplodnosti i povećanog rizika od moždanog udara može biti posledica zdravstvenog stanja policističnih jajnika.

Tim autora studije ustanovio je da nezdrav način života doprinosi riziku od moždanog udara i pozvao je na dodatna istraživanja u ovoj oblasti.

Statistička analiza pokazala je da su žene koje su pretrpele gubitak bebe imale 31 odsto veći rizik od nefatalnog moždanog udara i sedam odsto veći rizik od fatalnog moždanog udara.

Neplodnost je takođe bila povezana sa 14 odsto većim rizikom od nefatalnog moždanog udara u poređenju sa ženama koje nisu imale problem sa plodnošću.

Stručnjaci su zaključili da istorija ponovljenih pobačaja ili gubitka bebe tokom rođenja može da se smatra faktorom rizika za moždane udare kod žena.

Ovi nalazi su značajni, kako ističu autori, jer mogu da doprinesu poboljšanom praćenju i prevenciji moždanog udara kod žena.

Video: Angellina progovorila o zabrani abortusa u Americi: Pevačica istakla da se ne slaže sa tim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA