≫ 

Šta sve znamo i ne znamo o abortusu: Stručnjaci objašnjavaju posledice po psihičko i fizičko zdravlje

Za većinu žena, abortus je stvar koja promeni njihove živote usled značajnih fizičkih i emotivnih posledica

  • 7
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Vrhovni sud SAD juče je poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje, čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi, pa se američkim državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju.

Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

Očekivano, ova vest je odjeknula, a sve je više žena koje strahuju da će ova odluka stići u njihovu zemlju i time im uskratiti pravo na abortus.

Dok se svet diže na noge zbog novonastale situacije, nije na odmet prisetiti se šta sve znamo i ne znamo o abortusu, kakve posledice isti ostavlja na fizičko i psihičko zdravlje žene i šta njegovo uskraćivanje znači za žene širom sveta.

Šta je abortus?

Svake godine se širom sveta dogodi oko 73 miliona indukovanih abortusa. Sveobuhvatna nega u vezi sa abortusom je uključena na listu osnovnih zdravstvenih usluga koju je objavila SZO 2020. godine.

Abortus je instrumentalni prekid trudnoće do 10. nedelje gestacije koji se izvodi na zahtev pacijentkinje. Razlozi za izvođenje intervencije mogu biti različiti - lični, socioekonomski, u cilju očuvanja zdravstvenog stanja majke…

Pre same intervencije obavlja se razgovor sa pacijentkinjom i uzima se detaljna anamneza, a nakon toga radi se ginekološki i ultrazvučni pregled. Kada se utvrdi da je trudnoća vitalna i da ultrazvučno nije veća od 10. gestacijske nedelje, pacijentkinji se objašnjava postupak izvođenja intervencije, moguće komplikacije, šta da očekuje u periodu nakon intervencije i popunjava se upitnik i saglasnost na intervenciju.

Psiho-fizičke posledice i komplikacije posle abortusa

Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori - zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi...

Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Kako za Telegraf objašnjava ginekolog Milena Džuverović, procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je vrlo mali.

Što je trudnoća starija, i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti posle abortusa je veći. Sve komplikacije sem infekcije su relativno retke, ali moguće.

- Komplikacije su različite i sve zavisi od osobe do osobe. Najčešće su to infekcije, krvarenje, povreda zida materice i povreda grlića materice koja kasnije može uticati i na plodnost žene. Rizik od spontanih pobačaja u kasnijim trudnoćama je veći ako je žena imala dva ili više abortusa - naglašava dr Džuverović.

Psiholog Brankica Šaljić Milenković objašnjava da se pored fizičkih posledica ne smeju zanemariti ni psihičke, koje ostavljaju duboku traumu kako na ženu, tako i na muškarca koji je takođe ostao bez (ne)željenog potomstva.

- Često dolazi do osećaja krivice, posebno ako žena veruje da je u pitanju greh. Šta god da je u pitanju, a da donosi osećaj krivice, dobro je razgovarati o tome sa stručnim licem. Nekada je ta odluka doneta jer jedan od partnera recimo ne želi dete, pa odluka nije zajednička i drugo biće je povređeno i tužno zbog toga. Onda je se javlja osećaj krivice ne samo zbog abortusa, već i zbog povređenog partnera - objašnjava Šaljić Milenković.

Kako ističe, nisu sve žene abortirale zato što je to bio isključivo njihov izbor, već i zbog drugih okolnosti; ali, podseća Šaljić - Milenković, u svakom slučaju abortus ostavlja duboke "rane".

- Nekada je abortus ili višestruki abortus ozbiljna rana žene, pa samim tim ostavlja i odgovarajuće posledice po mentalno zdravlje. Nije svaki abortus stvar izbora, neki su neophodni i iz medicinskih razloga, i to je posebna trauma za ženu - ističe psiholog.

Nebezbedni abortusi

Fizički zdravstveni rizici povezani sa nebezbednim abortusom uključuju:

  • nepotpuni abortus 
  • krvarenje 
  • infekcija
  • perforacija materice (uzrokovana kada je materica probušena oštrim predmetom)
  • oštećenje genitalnog trakta i unutrašnjih organa kao posledica ubacivanja opasnih predmeta u vaginu ili anus

Procene iz 2006. pokazuju da komplikacije nebezbednih abortusa koštaju zdravstvene sisteme u zemljama u razvoju 553 miliona američkih dolara godišnje za tretmane posle abortus, stoji na zvaničnom sajtu SZO.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BB

    25. jun 2022 | 14:19

    Abortus je instrumentaIni prekid trudnoce do 10nedelje gestacije...ukoliko ste pazljivo procitali tekst...u odluci Vrhovnog suda USA do 15 nedelje...dozvoljen je abortus u I tromesecju..za II trm, drzava ogranicava prava , kod nas slede komisije, u daljem periodu kada fetus moze da zivi van materice se zabranjuje.Vest nije adekvatno preneta, opsta je medijska manipulacija u vezi nje.I zaista nije isto ako neko prekine trudnocu do 15 nedelje Ili to ucini u 7 mesecu...tada je to zaista ozbiljan nivo nehumanostii..gotovo ubistvo...zapravo vec ubistvo,.

  • Djape

    25. jun 2022 | 13:14

    Za mene je to ubistvo. Verujem da ce i ovde uskoro biti zabranjeno.

  • Boja

    26. jun 2022 | 01:21

    Svakako zena koja nece da rodi nece ako joj se to desi potrazice gde moze da se uradi abortus tako da je suludo a da rodi mozda nece da bude trudna radi nema uslova mrs more svi koji pametujete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA